SLOTDEBAT ROTTERDAM VAKMANSTAD
emancipatiemachine in de versnelling
21 november 2007
Waar het bij het stedelijk beleid nieuwe stijl in de eerste plaats om moet gaan is simpelweg: hoe helpen we mensen van vlees en bloed zich te ontplooien en hun weg te vinden in de maatschappij? Hoe lossen we concrete problemen op? Zo formuleerde de minister voor Wonen, Wijken en Integratie de kern van de wijkgerichte stedelijke vernieuwing onlangs. Van haar 40 krachtwijken liggen er 9 in Rotterdam, en vrijwel geheel Rotterdam Zuid is afgedekt. Daar is in oktober ook sinds een jaar het Pact op Zuid van kracht, waarvoor het concept Rotterdam Vakmanstad/SkillCity een onderlegger is.
De vraag van Vogelaar is daarin het uitgangspunt: hoe ontwikkelen we een inclusieve benadering van de stedelijke vernieuwing? Hoe kan de stad beter functioneren als machine voor emancipatie en ontwikkeling van de eigen bevolking? In het afgelopen halfjaar is in een publiek onderzoek het concept Vakmanstad/Skillcity uitgewerkt. Met wetenschappers, veldwerkers en vertegenwoordigers uit het stedelijk middenveld (o.a. Hans Visser, Piet Boekhoud, Peter de Regt, Andries Geerse, Jan Rath, Siebe Thissen, Aad van Nes, Ton Huiskens, Hassani Idrissi, Aad Meijboom) is de concrete uitdaging in de wijken in beeld gebracht voor thema s als actief burgerschap, cultureel ondernemen, onderwijs en ontwikkeling, openbare ruimte en veiligheid, angst en interesse. Dat de wereld van het beleid daarbij dikwijls weerbarstiger is dan de praktijk van concrete interventies in de buurten stemt tot nadenken. Hoe vertaalt alle beleidsaandacht zich in een concrete verbetering van de trajecten van emancipatie en ontwikkeling voor de bewoners van deze buurten?
Door in het debat een aantal concrete cases te formuleren wordt het Vakmanstad-model beproeft op z n uitwerkingen. In het debat zal Godfried Engbersen (Erasmus Universiteit Rotterdam, Sociaal Platform Rotterdam) daarvoor theorie en praktijk met elkaar kortsluiten in een gesprek met filosoof Henk Oosterling en architect Dennis Kaspori. Dat wordt verbonden met de praktijkposities van deelnemers uit het Vakmanstadonderzoek; o.a. met Wim Pak over de potenties van de Brede School Bloemhof, Hans Elemans over de verknoping van werk, stage, opleiding en stadsmarketing in het SS-Rotterdam, en Lucas Meijs over community services door studenten van de Erasmus Universiteit.
Datum: woensdag 21 november 2007
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Zaal de Unie, Mauritsweg 34 te Rotterdam
Toegang: gratis
Reserveren: aanbevolen,
Informatie: (010) 280 9700, of kijk op
Rotterdam Vakmanstad Over de rol van cultuur, economie en onderwijs in de stedelijke vernieuwing. Een project van Henk Oosterling, Dennis Kaspori en Jeanne van Heeswijk
Rotterdam Vakmanstad wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB (Intendant Culturele Diversiteit), Pact op Zuid, Kosmopolis Rotterdam, Vestia, AIR-Architectuur Instituut Rotterdam en het Stimuleringsfonds voor Architectuur