Ingezonden persbericht


Oikocredit Nederland Fonds groeit twee keer harder dan totale markt

Utrecht, 21 november 2007 - De microkredietsector heeft succes. De VBDO, Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, maakte recent bekend dat de fiscaal vrijgestelde duurzame beleggingen in de periode 2006/ 2007 zijn gestegen met 5,5%. Het Oikocredit Nederland Fonds is binnen deze sector zelfs twee keer zo hard gegroeid: in de loop van het jaar is het ingelegde vermogen met 10,9% gestegen en wordt er over het gehele jaar een stijging van 13% verwacht.

De internationale ontwikkelingsorganisatie Oikocredit werkt al meer dan dertig jaar aan duurzame armoedebestrijding door geld van kerken, particulieren en organisaties in de vorm van leningen ter beschikking te stellen aan economisch kansarme ondernemers in ontwikkelingslanden. Oikocredit is één van de grootste particuliere financiers van de microfinancieringssector.

Otto Albrecht (Oikocredit Nederland): "De stijging laat zien dat het Oikocredit weer is gelukt om marktaandeel voor mikrokredieten te winnen. De grote duurzame banken zijn weliswaar sterker in de totale duurzame spaar-en beleggingsmarkt, maar er is blijkbaar genoeg ruimte voor specialisten met een specifiek productaanbod. Door de groei van het aandelenkapitaal van Oikocredit hebben meer mensen in ontwikkelingslanden de kans om een lening via Oikocredit te krijgen. Zo kunnen ze op eigen kracht, door middel van een micro-onderneming, werken aan een betere toekomst."

Volgens Albrecht is een groot deel van de groei van de sector te danken aan prinses Maxima. Albrecht: "In opdracht van de Verenigde Naties heeft zij het principe van microkrediet in Nederland en Europa breed bekend gemaakt. De hele microkredietsector en natuurlijk vooral de kleine ondernemers in ontwikkelingslanden profiteren daarvan."

In totaal is er nu meer dan 335 miljoen euro door Oikocredit International wereldwijd als leningen uitgezet en worden er honderdduizenden mensen bereikt. Microkrediet werkt goed; meer dan 90% wordt terug betaald; dit percentage is vergelijkbaar met Europese cijfers van commerciële banken.

Einde persbericht