Dexia Bank


Eerste closing DG Infra+, het investeringsfonds van DEXIA en GIMV voor infrastructuur- en PPS-projecten in de Benelux, op 135 miljoen EUR

21/11/2007

Eind juni maakten Dexia en GIMV bekend te werken aan de oprichting van een nieuw private-equityfonds voor investeringen in infrastructuurprojecten, PPS (publiek-private samenwerking) en primaire vastgoedprojecten (d.i. met een ontwikkelingsrisico), vooral in de Benelux. Vandaag kondigen ze de eerste closing aan van dit fonds, DG Infra+, op 135 miljoen EUR.

De fondsenwerving werd in september gestart en zal wellicht finaal worden afgesloten in het voorjaar van 2008. Het nieuwe fonds past in de expansiestrategie van beide sponsors en speelt in op de interesse van institutionele beleggers voor dit type investeringen.

Bij de eerste closing tekenden verscheidene kerninvesteerders in, waaronder Ethias (BE), Gemeentelijke Holding (BE), la Société Régionale d'Investissement de Wallonie (SRIW) (BE) en Arcofin (BE). De sponsors van het fonds, Dexia en GIMV, brengen elk 30 miljoen EUR (20%) in. Andere investeerders bevinden zich nog in een vergevorderde due-diligencefase. De fondsgrootte zal nog oplopen tegen het einde van het jaar. DG Infra+, waarvoor het statuut van private privak zal worden aangevraagd, heeft een looptijd van maximum 12 jaar, vanaf de finale closing.

DG Infra+ zal investeren in transport- en nutsinfrastructuur en in PPS- en vastgoedprojecten op de kernmarkten van beide partners. Het fonds beoogt ook investeringen in innovatieve projecten in onder meer hernieuwbare energie, waterzuivering en afvalbeheer. Het fonds richt zich primair op de Benelux, maar ook bepaalde landen in Noord-Europa komen in aanmerking.

Dexia is wereldleider in financiering van lokale overheden en behoort tot de top 10 van de wereld in projectfinanciering. Het is ook het nummer 1 op wereldvlak in financiering van PPS-projecten en is vertrouwd met de structurering van financiering (obligaties, bankkredieten, leningen met credit enhancement en effectisering) voor de overheidssector.

GIMV is de grootste Belgische private-equityparticipant en is uitgegroeid tot een belangrijke Europese en internationale marktspeler die in deze investeringsklasse zijn sporen heeft verdiend. Deze sterke punten in combinatie met de complementariteit van beide sponsors maken dit initiatief uniek. Op dezelfde manier zullen ook de kerninvesteerders bijdragen tot waardecreatie en tot het succes van het fonds.

Het investeringsteam dat DG Infra+ zal beheren, staat onder leiding van Manu Vandenbulcke. Manu startte zijn carrière bij Petercam Securities en vervoegde nadien Macquarie Bank in Londen, waar hij werkzaam was in de structured- en corporate-finance-afdelingen. Het team bestaat al uit 3 personen in België en er wordt volop aan de samenstelling van het Nederlandse team gewerkt.

Dexia en GIMV zijn ervan overtuigd dat het marktklimaat voor dit type investeringen uiterst gunstig is. Bovendien zullen er op korte termijn veel projecten in deze markt zijn die nood hebben aan equityfinanciering vanwege financiële investeerders. De timing van dit infrastructuur-, PPS- en primair vastgoedfonds is dus ideaal om in te spelen op het potentieel in deze markt.

Dit persbericht is louter informatief. Dit bericht mag niet worden beschouwd als een expliciet of impliciet aanbod of uitnodiging om te investeren of participeren in DG Infra+ of in enige andere effecten in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan of eender welk ander rechtsgebied.