Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 november 2007

Vragen van het lid Van DAM (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelings-samenwerking over het bewapenen van Pakistaanse stammen door de VS


1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving over het voornemen van het Amerikaanse leger om Pakistaanse stammen in het grensgebied met Afghanistan te bewapenen om zo de activiteiten van Al Qaida in Pakistan beter te kunnen bestrijden?{1}


2. Kunt u via uw eigen bronnen de feitelijke inhoud van het bericht bevestigen?


3. Bent u, als minister van Buitenlandse Zaken van een NAVO-bondgenoot en tevens deelnemer aan de ISAF-missie in Afghanistan, op de hoogte gebracht van het voornemen van de Amerikanen?


4. Is dit voornemen in NAVO-verband inhoudelijk besproken met de Amerikanen? Zo ja, op welk niveau?


5. Bent u door de Amerikanen geïnformeerd over het type wapens waarmee de Pakistaanse stammen mogelijk bewapend gaan worden?


6. Acht u het wenselijk dat Pakistaanse stammen in het grensgebied van Afghanistan worden bewapend in de strijd tegen Al Qaeda?


7. Heeft het opschorten van de bilaterale ontwikkelingssteun aan Pakistan al geleid tot de totstandkoming van een dialoog tussen de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en zijn Pakistaanse ambtsgenoot over de oorzaken van de opschorting en zo ja, in hoeverre en op welke wijze is het Amerikaanse voorstel om Pakistaanse stammen in het grensgebied met Afghanistan te bewapenen onderdeel van deze dialoog?

{1} The New York Times, "U.S. Hopes to Use Pakistani Tribes Against Al Qaeda", 19 november 2007