Gemeente Epe


Invoering Wmo: flinke en lastige klus uitgevoerd

Op 1 september 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de gemeente Epe ingevoerd. De huishoudelijke verzorging (HV) is hier een onderdeel van. De HV valt niet meer onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), maar onder de Wmo. Het bleek voor de gemeente Epe een flinke klus te zijn om deze verandering in goede banen te leiden. In de afgelopen maanden, zowel voor als na de invoering stond de gemeente voor lastige vraagstukken, zoals de bestandenoverdracht. Na een terugblik kan worden vastgesteld dat veel hobbels genomen zijn en dat de gemeente een eind op weg is met de uitvoering.

Huishoudelijke verzorging
Huishoudelijke verzorging is de hulp die iemand krijgt bij boodschappen of de was doen, maaltijden bereiden en schoonmaken. Er wordt bij huishoudelijke verzorging onderscheid gemaakt tussen HV1 en HV2. HV1 is de vorm van huishouding waarbij de persoon zelf nog in staat is om het huishouden te organiseren. Het gaat hier alleen om hulp bij de huishoudelijke werkzaamheden. HV2 omvat ook de hulp bij de organisatie van het huishouden, omdat de persoon dit zelf niet meer kan doen.

Zorgvuldige aanpak
De gemeente heeft van het zorgkantoor AGIS en de CAK alle gegevens van de klanten ontvangen. Helaas bleek het bestand vervuild te zijn met onjuiste gegevens. Epe heeft dit bestand grondig gecontroleerd en een nieuw bestand gemaakt. Het bleek dat veel klanten opnieuw geïndiceerd moesten worden. Voor veel inwoners die onterecht hulp doorgeleverd kregen, terwijl de indicatie afgelopen was, is hierdoor de hulp gestopt.

Om te weten wat alle klanten/ inwoners uit de gemeente Epe aan huishoudelijke hulp nodig hebben, heeft de gemeente Epe iedereen uit het vervuilde bestand opnieuw moeten indiceren. Dat wil zeggen dat de gemeente kijkt naar welke hulp de persoon daadwerkelijk nodig heeft. De gemeente Epe gaat zorgvuldig om met alle aanvragen en bestanden rond de huishoudelijke verzorging. De gemeente toetst iedere aanvraag voor hulp aan een aantal zaken. Om goed te kunnen beoordelen kijkt de medewerker samen met de persoon naar de gezondheid en de woon- en leefsituatie. De gemeente stelt dan vast wat men aan zorg nodig heeft en wat hij of zij zelf (aan)kan en wat de huisgenoten kunnen doen. Dit laatste valt onder het protocol gebruikelijke zorg, dat sinds 1 april 2005 van kracht is. Het kan dus zijn dat personen een ander aantal uren krijgt toegewezen dan het aantal dat ze via het zorgkantoor AGIS kregen.

Wisselingen aanbieders
Zoals iedere gemeente in Nederland, heeft ook de gemeente Epe de Wmo Europees moeten aanbesteden. Epe werd geconfronteerd met drie nieuwe aanbieders (Carinova, Sensire en Thuiszorg Service Nederland). Hierdoor moesten alle klanten van aanbieder wisselen. Mede op grond hiervan heeft de gemeente Epe 2 nieuwe krachten aangenomen, waardoor in totaal 6 fte (1fte = 36 uur) met de uitvoering van de individuele voorzieningen Wmo bezighouden. Door alle wisselingen hebben niet alle klanten hun eigen thuiszorgmedewerker kunnen behouden, terwijl Carinova, Sensire en TSN dit wel geprobeerd hebben. Toch is de geïndiceerde hulp, ondanks de wisselingen, wel bij alle klanten uitgevoerd.