Universiteit Twente

Babies gescreend op heupafwijking met nieuwe methode

Consultatiebureaus in Utrecht en Salland gaan 4.600 babies met een nieuwe methode screenen op heupafwijkingen. Het tot nu toe gebruikelijke lichamelijke onderzoek wordt daarbij vervangen door echografische screening (`geluidsfoto's'). Het gaat om een proefimplementatie van de nieuwe methode, die wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en TNO Kwaliteit van Leven.

Na evaluatie van de proef, die loopt van november 2007 tot april 2009, moet blijken of landelijke invoering van de nieuwe methode haalbaar en betaalbaar is. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente, uitgevoerd tussen 1998 en 2003 bij thuiszorgorganisaties in de regio's Hengelo en Zwolle, bleek dat echografische screening van babies op de leeftijd van drie maanden effectiever en goedkoper is dan de tot nu toe gebruikelijke screeningsmethode.

Voor het uitvoeren van de proefimplementatie stelt ZonMw (organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) 600.000 euro beschikbaar. De screening wordt uitgevoerd op een aantal consultatiebureaus van de thuiszorgorganisaties Zuwe, Aveant en Carinova in Utrecht en Salland door een beperkt aantal speciaal opgeleide consultatiebureauartsen en jeugdverpleegkundigen.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de Universiteit Twente (053 489 2210, Menno van Duuren) of van het UMC Utrecht (088 7557483, Ilse van Wijk). Het onderzoek aan de UT wordt uitgevoerd bij de vakgroep STeHPS (Science, Technology, Health and Policy Studies) van de faculteit Management en Bestuur. Contactpersoon is onderzoekster Marjon Witting, tel. 053 489 3905.

Top
Laatst gewijzigd op 21-11-2007 16:58:40 door Webmaster