Rechtbank 's-Gravenhage

Rechter-commissaris sluit gerechtelijk vooronderzoek in strafzaak Sison

's-Gravenhage, 21 november 2007 - De rechter-commissaris in strafzaken bij de rechtbank 's-Gravenhage heeft het gerechtelijk vooronderzoek in de strafzaak tegen de Filippijn José Maria Sison gesloten. Voor de voortzetting van het gerechtelijk vooronderzoek bestaat naar het oordeel van de rechter-commissaris geen grond.

Het gerechtelijk vooronderzoek in deze strafzaak is begonnen op 28 augustus 2007, toen Sison werd aangehouden en in bewaring gesteld op grond van de verdenking van medeplegen dan wel uitlokking van moord op enkele dissidente leden van de communistische partij van de Filippijnen.

Op 13 september 2007 heeft de raadkamer van de rechtbank de vordering tot gevangenhouding van Sison afgewezen wegens het ontbreken van ernstige bezwaren. Nadat het Openbaar Ministerie tegen deze beslissing in hoger beroep was gegaan, heeft de raadkamer van het gerechtshof de vordering tot gevangenhouding op 3 oktober 2007 eveneens afgewezen.

Op 19 oktober 2007 heeft de rechter-commissaris de officier van justitie verzocht om een standpunt in te nemen over het bestaan of voortbestaan van gronden voor het gerechtelijk vooronderzoek gelet op de genoemde uitspraken van de rechtbank en het hof. De officier van justitie heeft de rechter-commissaris op geen enkele wijze geïnformeerd of voortzetting van het gerechtelijk vooronderzoek zou kunnen leiden tot een ander oordeel op dit punt. Dit betekent dat de rechter-commissaris niet anders kan dan concluderen dat nader onderzoek niet tot een andere conclusie zal leiden, zodat voor de voortzetting van het gerechtelijk vooronderzoek geen grond bestaat.

Artikel 237, eerste lid van het Wetboek van Strafvordering bepaalt dat de rechter-commissaris het gerechtelijk vooronderzoek dient te sluiten indien tot de voortzetting daarvan geen grond bestaat.

Tegen de beslissing van de rechter-commissaris staat geen hoger beroep open.

LJ Nummer

BB8481


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 21 november 2007