Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 21 november 2007

Nominaties Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2007 bekend

Het Nijmeegse De Waarden, de Eigen Kracht Centrale uit Zwolle en Kinderstad Holding BV uit Tilburg zijn genomineerd voor de titel Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar. Daarmee nadert de verkiezing haar ontknoping. Op 17 december maakt juryvoorzitter Annemarie Jorritsma de winnaar van de Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2007 bekend.

Zorgaanbieder De Waarden heeft een afdeling Vrij Toegankelijke Hulp opgezet die zich ontwikkelt naar een zelfstandige afdeling binnen de organisatie. Inmiddels is ook de doelgroep - die zich beperkte tot kinderen met autistische stoornissen - verbreed. De diensten worden voornamelijk uit persoonsgebonden en leerlinggebonden budgetten betaald. Na beëindiging van de geïndiceerde zorg was er voor de doelgroep geen professionele ondersteuning. Om inhoud te geven aan deze vraagsturing wordt ook samengewerkt met andere partijen. Zo is in samenwerking met Stichting Kinder Opvang Nijmegen (KION) een Specialistische Buitenschoolse Opvang opgezet. Bij elke opgezette en potentiële dienst worden kostenanalyses gemaakt om selfsupporting te worden en te blijven. Ook is er een strikte scheiding met de financiële administratie van de gereguleerde zorg.

Kinderopvangorganisatie Kinderstad heeft zich sinds 2005 ingezet om integratie van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang voor 0-4-jarigen op de agenda te zetten. Ze wil de verkokering van deze twee werksoorten tegengaan. Daartoe staat in Tilburg een ondernemend en interactief model centraal, waarbij de wensen van de ouders het uitgangspunt zijn. Inmiddels wil de landelijke politiek het peuterspeelzaalwerk en de kinderdagopvang per 2010 harmoniseren.

De Eigen Kracht Centrale ten slotte stelt zich ten doel hulpverleningsvragen te verkleinen door cliënten eigen plannen en beslissingen te laten maken. In veel gevallen wordt er rond de cliënt een soort steungroep geformeerd van familie en vrienden. In deze groep hebben de mensen elk hun eigen invloed op de cliënt. De rol van professionals is dat zij vooraf informatie kunnen geven over vormen van hulp. In de groep hebben de mensen elk hun eigen invloed op de cliënt. In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning heeft de Eigen Kracht Centrale onlangs met de gemeente Amsterdam een contract afgesloten om veertig 'conferenties' te organiseren in twee jaar. Daarnaast heeft de provincie Overijssel de doelstelling om in 2009 ieder zorgtraject vooraf te laten gaan door een Eigen Kracht Conferentie of te zoeken naar een combinatie ermee (mits er geen contra-indicatie bestaat)

De drie genomineerden zijn geselecteerd uit tientallen inzendingen. Deze maatschappelijk ondernemers hebben zich allen aangemeld met innovatieve diensten waarmee zij inspelen op maatschappelijke vraagstukken, veranderende verhoudingen en politieke wensen. Zij toonden hoe ondernemend ze zijn en wat ze bijdragen aan de samenleving.

Meer informatie over de verkiezing en de drie organisaties vindt u respectievelijk op www.mogroep.nl, www.dewaarden.nl, www.kinder-stad.nl en www.eigen-kracht.nl

Perscontacten: Karsten Pos, 030 - 298 34 31, e-mail: pos@mogroep.nl