Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 20 november 2007

21 Nov 2007


1. Vergunning asfaltcentrale Heijmans
Gedeputeerde staten hebben Heijmans Wegenbouw B.V. opnieuw een milieuvergunning in het vooruitzicht gesteld voor de bouw van een asfaltcentrale op bedrijventerrein Oevers D in Meppel. Het nadere onderzoek dat op last van de Raad van State moest worden gedaan is afgerond. Het onderzoek heeft niet tot andere inzichten geleid. GS hebben de ontwerpvergunning vastgesteld die nu de inspraakprocedure ingaat. De bouw van de centrale kan pas van start gaan als de bezwaar- en beroepsprocedures helemaal zijn afgerond. Op dat moment wordt de vergunning onherroepelijk.


2. Ontwerpmilieuvergunning motorcrossterrein Zuidwolde Het college is van plan een milieuvergunning te verlenen aan de Motorclub Zuidwolde. Het ontwerpbesluit over de vergunningaanvraag wordt ter inzage gelegd. Met de beoogde vergunning kan de motorclub het motorcrossen op het bestaande terrein aan de N48 hervatten. Vanwege het ontbreken van een vergunning was het terrein sinds 2005 niet meer in gebruik.


3. Brief aan staten over rtv-programmasubsidie GS geven in een brief aan de staten antwoord op vragen, die de Statencommissie Cultuur en Welzijn op 19 september 2007heeft gesteld over het beleid van de provincie met betrekking tot het verstrekken van extra subsidie voor rtv-programma's en over het aantal ontvangen subsidieverzoeken.


4. Subsidie vernieuwingsimpuls bibliotheekwerk 2007 Het college heeft ruim 660.000 euro toegekend aan 19 vernieuwende projecten in het bibliotheekwezen. Het betreft de verdeling van rijksgelden die beschikbaar zijn voor vernieuwing van bibliotheken. De projecten dragen bij aan de ontwikkeling van bibliotheken tot een onmisbare maatschappelijke voorziening. Ze passen in de 5 programmalijnen uit het Marsrouteplan Bibliotheekvernieuwing Drenthe.


5. Milieuvergunning meeverbranden ONF in bestaande installatie Essent Milieu Wijster
Gedeputeerde staten verlenen een milieuvergunning aan Essent Milieu in Wijster voor het meeverbranden van Organisch Natte Fractie (ONF) in de bestaande verbrandingsinstallatie. Het besluit staat los van de vergunningaanvraag voor de bouw van een nieuwe
verbrandingsinstallatie.
ONF komt vrij bij de scheiding van stedelijk afval. De vergunningaanvraag komt voort uit gewijzigde regelgeving waardoor storten niet langer mogelijk is. Vanaf 2000 zijn verschillende alternatieven voor de verwerking van ONF onderzocht. Het mee verbranden in de met het overige stedelijk afval is als enige optie geschikt gebleken.


6. Akkoord over lopende verplichtingen ILG
Het college gaat akkoord met de overname van lopende verplichtingen die het rijk in het kader van de Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) is aangegaan. De provincies hebben prestatie-afspraken met het rijk gemaakt over te realiseren maatregelen in het landelijk gebied. Het college heeft het ministerie van landbouw, natuurbeheer en voedselveiligheid ingelicht over het standpunt van de provincie. Rijk en provincie zullen later afspraken maken hoe hier verder mee om te gaan.


7. Openbaar register inrichtingen en vergunningen Grondwaterwet GS hebben het Openbaar Register grondwater vastgesteld. In het register wordt bijgehouden welke bedrijven en organisaties een vergunning of inrichting hebben om grondwater te onttrekken. Het register ligt voor belangstellenden ter inzage op het provinciehuis.


8. Adviesrol voor Essent fonds nazorg gesloten stortplaatsen Essent krijgt een adviesrol bij het vermogensbeheer Fonds Nazorg Gesloten Stortplaatsen. GS hebben besloten dat Essent de provincie mag adviseren over beleggingen en aanpassingen van het beleggingsstatuut. De provincie bespreekt die adviezen met de nieuwe vermogensbeheerder ABP Loyalis. Ter kennisgeving krijgt Essent de kwartaalrapportages, begroting en jaarrekening. De verantwoordelijkheid blijft bij het bestuur van het Fonds Nazorg Gesloten Stortplaatsen.

Eerder genomen besluiten

Fochteloërveen per fiets beter bereikbaar
In het kader van Regiopark Groningen-Assen heeft het college ingestemd met een bijdrage van 225.000 euro voor de aanleg van in totaal 4,8 kilometer fietspad. De extra verbindingen zijn nodig om het Fochteloërveen en het gebied Veenhuizen voor fietsers uit de regio Groningen-Assen en vanuit Appelscha en Oosterwolde te verbeteren. De laatste jaren is er in Veenhuizen en het gebied rond het Fochteloërveen veel geïnvesteerd in natuurbehoud en cultuurhistorie. De toegankelijkheid, met name per fiets, laat echter te wensen over. De nieuw aan te leggen schakels vormen op termijn de verbinding tussen Zuidoost Friesland en de noordzijde van Assen.
Voor het Arboretum in Assen is eveneens geld vanuit het Regiopark beschikbaar gesteld. De 50.000 euro voor de stichting Arboretum Assen is nodig voor de verdere invulling en beplanting van het 3 hectare tellende tuin die grenst aan de Asser golfbaan. Reeds in de eerste jaren van het bestaan van het arboretum blijkt het park niet alleen bezoekers te trekken uit Assen zelf, maar uit de hele regio. Een arboretum is een tuin of park met een systematische verzameling van bomen en struiken van uiteenlopende soort en herkomst. De tuin in Assen herbergt inmiddels aanplant uit Europa, Amerika en Azië en heeft een recreatieve, educatieve en ecologische functie.

Intentieovereenkomst bodemsanering voormalige gasfabriek Assen Het college van gedeputeerde staten heeft samen met de gemeente Assen en Essent NV een intentieovereenkomst afgesloten. De partijen willen samen een saneringsplan opstellen en uitvoeren voor de bodemsanering van het voormalige gasfabriekterrein aan de Witterstraat in Assen. Dit is het laatste gasfabriekterrein in Drenthe dat nog gesaneerd moet worden. In Coevorden, Meppel en Hoogeveen is de sanering inmiddels in gang gezet of afgerond.

Vragen van staten over duurzame bollenteelt
GS hebben schriftelijke vragen van de SP-fractie over duurzame bollenteelt in Drenthe beantwoord en toegestuurd aan de staten.

Openbare verlichting langs provinciale wegen
De provincie Drenthe gaat de komende drie jaar 30% van de lantaarnpalen langs de provinciale wegen weghalen. Doel is om het energieverbruik en de lichthinder terug te dringen en daarbij ook de beheerkosten te verminderen. Met deze opruimactie wil de provincie Drenthe een voorbeeld geven aan andere wegbeheerders om bewuster om te gaan met energie