Gemeente Soest

Taskforce Slimmere regels

Datum: 21/11/2007

Taskforce Slimmere regels: Soest is niet 'over(ge)regeld'

Gemeente aan de slag met verdere verbetering uitvoering regels

De Taskforce 'Slimmere regels' heeft op 21 november haar eindrapportage aangeboden aan het bestuur, de organisatie en de inwoners van Soest. De Taskforce onderzocht in opdracht van de gemeente of en hoe regelgeving slimmer kan.

Eindconclusie van de Taskforce is dat Soest niet veel tegenstrijdige regels kent en dat veel regels niet door de gemeente, maar door provincie of rijksoverheid worden opgelegd. Ook vindt de Taskforce dat het niet gaat om de regels op zich, maar om hoe ze worden uitgevoerd.

De Taskforce Slimmere regels bestaat uit een aantal externe deskundigen uit het bedrijfsleven en met een bestuurlijke en maatschappelijke achtergrond. De Taskforce heeft het college geadviseerd over vermindering van de bestaande regelgeving en voorstellen gedaan over alternatieven en verbetering van de publieke dienstverlening.

Bevindingen

De Taskforce heeft op uiteenlopende manieren en bij verschillende doelgroepen gevraagd om ons aan te geven waar zij hinder ondervinden van de gemeentelijke regels en op welke wijze zij het anders geregeld zouden willen hebben. Slechts één inwoners heeft een knelpunt ingebracht.

Terwijl de Taskforce zeer enthousiast dacht vele overbodige regels te kunnen schappen, liepen zij aan tegen wetten van de rijksoverheid en regels van provincies. Ze heeft ook waargenomen dat de gemeente Soest niet veel overbodige en strijdige regels kent.

De meeste regels hebben vanuit de maatschappelijke en wettelijke verantwoordelijkheid een grote waarde. De Taskforce kan zich dan ook niet (meer) vinden in de hype dat Nederland of Soest 'over(ge)regeld' is.

Aanbevelingen

Verminderen van het aantal regels begint volgens de Taskforce met de bereidheid om niet alles te willen regelen. Controle wordt dan vervangen door het geven van vertrouwen aan inwoners. Dat betekent aanvaarding van een zeker risico.

De Taskforce is ervan overtuigd dat de beleving van regels bij inwoners en bedrijven sterk afhangt van de wijze waarop ze worden uitgevoerd en hoe de gemeente met regels omgaat. Het doorlopen van de regels alleen is niet voldoende; het gaat om gedragsverandering bij de mensen die de regels uitvoeren. Daarnaast levert het verduidelijken van een regel meer op dan het afschaffen.

Na het opleveren van de eindrapportage van de Taskforce gaat de gemeente verder met het verminderen van regeldruk en lastenverlichting voor de inwoners en bedrijven van Soest.

Voor de ondernemers kijkt Soest kritisch naar de regels en het op een eenvoudiger wijze aanvragen van een vergunning. De Taskforce ziet graag dat inwoners en bedrijven knelpunten over regels en strijdige of elkaar tegensprekende regels doorgeven aan de gemeente, zodat die ermee aan de slag kan. De gemeente onderstreept deze wens.

Het eindrapport kunt u downloaden:

(in U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader. pdf-formaat)
* Aan de slag met 'slimmere regels'

.