Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Ram 150 verschenen: Waarom op Beveland vroeger de weilanden ongelijk lagen.

Waardestellend archeologisch onderzoek (2004/2005) naar een vliedberg in 's Heer-Arendskerke, provincie Zeeland J. van Doesburg, F. van Kregten & C. van Rooijen. Met een bijdrage van F. van der Heijden

21 november 2007
In deze Rapportage Archeologische Monumentenzorg worden de resultaten van het waardestellende onderzoek gepresenteerd dat de voormalige ROB in 2004 en 2005 op het terrein van een aan de rand van het dorp 's Heer Arendskerke (gemeente Goes) gelegen motteversterking heeft uitgevoerd.

Boringen en proefsleuven hebben uitgewezen dat van de eens zo imposante versterking, waarvan de motteheuvel tot in het begin van de 20e eeuw nog een hoogte van ca. 13 meter had, alleen nog resten in de bodem bewaard zijn gebleven. Het gaat hierbij om twee, door ruim 20 meter brede grachten omgeven ronde terreinen, waarvan het grootste (diameter ca. 50 meter) als hoofdburcht en de kleinere (daimeter ca. 30 meter) als voorburcht kan worden bestempeld.

In de gracht tussen beide terreinen zijn resten van een houten brug gevonden, die op grond van dendro-monsters in het midden van de 12e eeuw (1150 AD ± 6) kan worden gedateerd. Uit de vulling van de grachten werden naast scherven en botmateriaal talloze baksteenfragmenten geborgen die erop lijken te wijzen dat op de top van de motteheuvel een bakstenen gebouw (woontoren) heeft gestaan.

In de directe omgeving van de motteversterking zijn talloze sporen van middeleeuwse moernering gevonden. Het gebruik om veen te delven voor brandstof of zoutwinning kende in Zeeland ruime verspreiding en het talrijke voorkomen van terreinen met gedeeltelijk dicht geworpen veenwinningssleuven, met name op Beveland, verklaart dan ook de titel van deze rapportage.

De motteversterking ligt op een voor woningbouw bestemd terrein, maar is door aanpassing van het bouwplan ingepast. Door middel van enkele eenvoudige aanpassingen is het complex geaccentueerd en daarmee een waardevolle cultuurhistorische aanvulling voor c.q. verwijzing in de woonwijk. De sporen van moerneringsactiviteiten zijn, voorafgaande aan de bouwwerkzaamheden, door RAAP Archeologisch Adviesbureau nader onderzocht.

Deze publicatie is te verkrijgen via boekhandel Halos. RAM 150

RAM 150

ROB:
De ROB is samen met RDMZ opgegaan in de RACM.