ABVAKABO FNV

Sterk in ons werk: stop kindermishandeling

Het zeer geslaagde symposium Sterk in ons werk: Stop Kindermishandeling heeft op 21 november plaatsgevonden. ABVAKABO FNV bracht hier ruim 200 werkers uit de hele welzijnssector bijeen. De aanwezige leden, werkzaam in de jeugdzorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, kinderopvang, peuterspeelzalen en reclassering hielden zich bezig met de vraag waar zij kansen en knelpunten zien voor het terugdringen van kindermishandeling.

In het ochtenddeel is uitgebreid stilgestaan bij praktijkervaringen die met de pilot RAAK (nieuwe methodiek) zijn opgedaan met samenwerken in de keten rond het kind. In de middag was er ruimte voor verdieping in een zestal workshops waarin deelnemers werd gevraagd naar hun mening over kansen en risico's in de zorg voor kinderen.

De belangrijkste uitkomsten van het symposium zijn:
* Samenwerking in de keten biedt mogelijkheden om de kwaliteit van zorg voor het kind te verbeteren.

* Beroepskrachten in opleiding worden onvoldoende geschoold in het signaleren en herkennen van kindermishandeling. Hiervoor zou ruimte moeten komen in het curriculum van beroepsopleidingen.
* Binnen instellingen moeten werknemers meer getraind worden in het signaleren en herkennen van kindermishandeling. Een dergelijke training zou standaard onderdeel moeten vormen in het opleidingsbeleid van organisaties

* Werknemers (met name in de jeugdzorg) hebben onvoldoende tijd en ruimte voor direct contact met het kind en zijn/haar omgeving.

ABVAKABO FNV maakt zich hard om o.a. via afspraken in cao's (regulering werkdruk en scholing) de uitkomsten van deze dag om te zetten in handvatten voor professionals zodat zij in de toekomst beter toegerust zijn voor hun taak: namelijk kwalitatief goede zorg aan kinderen bieden. ABVAKABO FNV zal de uitkomsten van de dag aanbieden aan de politiek verantwoordelijken.

Achtergrondinformatie rond het thema hebben wij per workshop gebundeld:

* Workshop 1 : Hoe herken je kindermishandeling JSO: Sites: Kindermishandeling en huiselijk Geweld JSO: de 20 meest gestelde vragen over kindermishandeling
* Workshop 2 : Hoe leg je contact met een kind dat wordt mishandeld? folder Stil Even
CLAS flyer

* Workshop 3: Hoe maak je kindermishandeling bespreekbaar? Wilde kastanje : Confronteren met behoud van relatie Eigen Kracht: Nooit geweten dat er zoveel mensen om mij geven De kracht van het netwerk

* Workshop 4: De zin en onzin van het tuchtrecht Tuchtrecht en beroepscode (blz 37 t/m 40 uit Actieplan professionalisering in de jeugdzorg)

* Workshop 5: Foute collega's
Vulkaan: Leergang Met Alle Respect
Misbruik door Hulpverleners
Wetenschappelijke feiten over grensoverschrijdend gedrag op een rij

* Workshop 6: Best Practices RAAK
Lessen van en voor Regio's (RAAK handboek 2007) Het laatste nieuws van RAAK
Raak is krachtig in alle bescheidenheid
Meldcode kindermishandeling
Protocol voor kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang

* tekst lied `My name is Luka', Suzanne Vega

21-11-2007, Jeugdzorg, Kinderopvang, Welzijn, Overige cao's | Meer over: jeugdzorg, kinderopvang, symposium, welzijn, welzijn en