Gemeente Vlaardingen


Bijzondere samenwerking gemeente en ondernemers bedrijventerrein Groot Vettenoord

21 november 2007

Tijdens de bijeenkomst Groot Vettenoord is in beeld zijn gisteren de uitkomsten van twee onderzoeken naar het Vlaardingse bedrijventerrein Groot Vettenoord gepresenteerd. De Kamer van Koophandel Rotterdam heeft een onderzoek uitgevoerd naar de economische en sociaal-maatschappelijke waarde van Groot Vettenoord. Daarnaast heeft de gemeente Vlaardingen in overleg met de ondernemers van het bedrijventerrein een quickscan uitgevoerd met als resultaat een actieplan voor Groot Vettenoord.

Quickscan
uickscanBedrijventerrein Groot Vettenoord biedt werkgelegenheid aan ruim 1800 mensen, dat is 9% van de totale Vlaardingse werkgelegenheid. Toch worden de volledige mogelijkheden van het bedrijventerrein niet optimaal benut. In opdracht van het college van B&W is de gemeente Vlaardingen dit voorjaar met ondernemers en een onderzoeksbureau aan de slag gegaan om een actieplan te ontwikkelen. Na een schouw op het terrein en verschillende workshops is het actieplan opgesteld. Vernieuwend hierbij is de gezamenlijke aanpak van ondernemers in samenwerking met de gemeente.
De problemen op Groot Vettenoord blijken in te delen in vijf categorieën: onzekerheid over de toekomst van de noordpunt van het terrein, bereikbaarheid, uitstraling, ruimtegebrek en veiligheid. De gemeente en de ondernemers hebben 11 quick wins vastgesteld, actiepunten voor de korte termijn. Dit is de basis voor de ontwikkeling van een lange termijn aanpak.

Economische en sociaal maatschappelijke waarde
De Kamer van Koophandel Rotterdam heeft een rekenmodel laten ontwikkelen om de sociaal-maatschappelijke waarde van bedrijventerreinen aan te tonen. In de regio Rotterdam staan drie op de tien bedrijventerreinen op de nominatie om een andere bestemming te krijgen, of staan onder druk door nieuwe woningbouw in de directe omgeving. Bedrijventerrein Groot Vettenoord is samen met vijf andere bedreigde bedrijventerreinen uit de regio Rotterdam als eerste met behulp van het model doorgerekend. De uitkomsten van het rekenmodel laten zien dat Groot Vettenoord een grote maatschappelijke waarde heeft. Het bedrijventerrein herbergt vijf keer zoveel laag opgeleide banen als andere terreinen. Daarnaast wordt er op Groot Vettenoord twee keer zoveel geld verdiend als gemiddeld in Zuid-Holland. De score op het gebied van kwaliteit is echter niet hoog. Deze uitkomst sluit aan op het actieplan van de gemeente Vlaardingen. Op deze manier kan bedrijventerrein Groot Vettenoord ook in de toekomst van grote waarde blijven voor de Vlaardingse economie en maatschappij.

Bijeenkomst 20 november
De heer Thurmer van Shipmate opende de bijeenkomst. Thurmer is als een van de eerste ondernemers al jaren actief voor het bedrijventerrein samen met de heer Fontijne van Fontijne Grotnes. Meer dan 50 mensen luisterden aandachtig naar de presentaties over Groot Vettenoord. Ondernemers, raadsleden en vertegenwoordigers van Stadsregio, DCMR, IKV en gemeente discussieerden in kleine groepen over welke punten opvallend waren, specifieke themas en eigen acties als vervolg op deze aanpak. Het thema duidelijkheid over transformatie naar wonen werd in alle groepen genoemd. Ondernemers willen duidelijkheid over de toekomst van Groot Vettenoord. Gezamenlijke beveiliging is een ander thema dat in meerdere groepen besproken is.

Wethouder Peter van der Zwan sloot de avond af. Hij sprak uit dat hij ziet dat Groot Vettenoord belangrijk is voor de stad en dat dit tot uiting mag komen in de waardering van het terrein door de gemeente. Hij verwacht dat het college van B&W uiterlijk 2008 een uitspraak doet over de transformatie van het terrein.

Het onderzoek van de Kamer van Koophandel kunt u vinden op: www.kvk.nl/bedrijventerreinenrotterdam
Het actieplan van de gemeente Vlaardingen vindt u op: www.vlaardingen.nl/ondernemersbalie