Fortis Bank

Persbericht
Brussel, 21 november 2007

Fortis lanceert Fortis Film Fund

In het kader van de Belgische tax shelter wetgeving betreffende investeringen in audiovisuele producties stelt Fortis een uniek initiatief voor: Fortis Film Fund. Dankzij Fortis Film Fund, een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, kunnen vennootschappen met een voldoende belastbare basis investeren in een "slate" of bundel van zorgvuldig geselecteerde films die door specialisten opgevolgd worden. Het rendementspotentieel voor de investeerder staat hierbij voorop. Fortis Film Fund heeft de ambitie om onbetwistbare marktleider te worden, en bijgevolg het aanspreekpunt bij uitstek voor zowel investeerders als producenten die van de Belgische tax shelter gebruik willen maken.

Sinds 2004 bestaat er in België een gunstig fiscaal regime voor vennootschappen die www.fortis.be wensen te investeren in de productie van films, de zogenaamde "tax shelter". Ondanks een aantal initiatieven die in het kielzog van de tax shelter wetgeving op de Belgische markt ontwikkeld zijn, blijft investeren in films voor velen een stap in het onbekende. Het is moeilijk om als investeerder precies te kunnen inschatten wat de risico's en de mogelijke rendementen zijn, ook al maakt de tax shelter een investering potentieel heel interessant.

Specialisten binnen Fortis Merchant & Private Banking hebben nu een originele investeringsstructuur ontwikkeld waarbij vennootschappen het belastingsvoordeel kunnen realiseren door te investeren in een fonds. Vanaf 26 november kunnen investeerders inschrijven op de "Winter Slate 2007" van Fortis Film Fund, en als dusdanig investeren in een zorgvuldig geselecteerde slate van films met tastbaar commercieel potentieel. Naast een lening toegekend aan Fortis Film Fund verwerft de investeerder het recht op een aandeel in de inkomsten uit de commerciële exploitatie van de slate gedurende een periode van 6,5 jaar. Het ongeplafonneerde potentieel verbonden aan deze rechten wordt door Fortis Film Fund gekoppeld aan een vast minimumrendement. De investeerder kan immers voor elke film uit de slate beslissen om in plaats van verder te delen in de inkomsten te opteren voor dit vaste rendement.

Voor het beheer van het fonds doet Fortis Film Fund onder meer een beroep op het bedrijf Scope Invest, dat zich in de loop der voorbije jaren heeft opgeworpen als een van de Belgische marktleiders in het domein van individuele tax shelter investeringen. Na een grondige screening van de diverse alternatieven werd voor Scope Invest geopteerd omwille van hun expertise, knowhow en relatienetwerk, en omwille van hun track record en realisaties tot op heden.

Gezien Fortis Film Fund zich in opstartfase bevindt, zal de "Winter Slate 2007" beperkt zijn in bedrag en in aantal projecten. De bredere lancering van Fortis Film Fund vindt dan ook in 2008 plaats. Bedoeling is om elk jaar verscheidene slates (in principe vier) aan te bieden. Er zal steeds gestreefd worden om de best mogelijke selectie van films aan te bieden, namelijk de films die de investeerders het beste rendementspotentieel bieden.

Brigitte Boone, CEO Fortis Investment Banking: "Fortis Film Fund heeft de uitgesproken ambitie om op korte termijn het geprivilegieerde aanspreekpunt te worden van zowel investeerders als producenten, en het investeringsproduct dynamisch te laten evolueren in functie van de realiteit van de markt. Investeerders in Fortis Film Fund zullen een belangrijke positieve bijdrage leveren tot de Belgische filmindustrie, en meehelpen aan de verdere duurzame ontwikkeling van deze creatieve sector die in België over heel wat talent beschikt."

Binnen Merchant & Private Banking beschikt Fortis overigens over heel wat troeven in de bredere "Media, Entertainment & Leisure" sector. Zo was de Corporate Finance & Capital Markets afdeling recent betrokken in vooraanstaande transacties waaronder de fusie tussen EuroMedia Télévision en UBF Media Group, de verkoop van SunParks aan Pierre & Vacances en de private plaatsing voor Studio 100. In Parijs is Fortis Mediacom Finance als een van de weinige in Europa toegespitst op filmfinancieringen, en het team ter plaatse heeft een indrukwekkende ervaring in dit domein. Fortis Private Equity heeft dan weer actieve participaties in onder andere Studio 100 en Outside Broadcast.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 48,5 miljard (31/10/2007), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in meer dan 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Fortis Merchant & Private Banking biedt maatdiensten van hoge kwaliteit aan middelgrote en grote ondernemingen, instellingen en vermogende particulieren. Merchant en private banking worden daarbij gecombineerd tot een uniek dienstverleningsconcept. Dankzij een geïntegreerd netwerk koppelt de business de sterkte van een internationale groep aan lokale deskundigheid en proximiteit. Ze biedt een ruime waaier van innovatieve en vakkundige oplossingen afgestemd op de specifieke financiële behoeften van haar klanten, zowel in hun eigen land als in het buitenland. Toegewijde Relationship Managers coördineren alle bancaire faciliteiten en kunnen een beroep doen op specialisten in alle domeinen. Deze combinatie van klantenkennis, deskundigheid, geavanceerde oplossingen en wereldwijde aanwezigheid vormt een belangrijke drijfveer van de Fortis-groeistrategie.

Press Contacts:

Brussels: +32 (0)2 565 35 84


---