Gemeente Medemblik

Begroting gemeente Medemblik 2008

De begroting is een onderdeel van de financiële verslaglegging van de gemeente. Hierin staat beschreven wat de verwachte inkomsten en uitgaven zijn. Een begroting is opgebouwd uit hoofdstukken, zogenaamde programmas, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, verkeer en vervoer, onderwijs en kinderopvang en sociale voorzieningen en werkgelegenheid.

Tijdens de begrotingsraad krijgt iedereen zijn deel van de begrotingskoek

Het antwoord van de raad
De begroting wordt jaarlijks door het college van burgemeester en wethouders opgesteld, de gemeenteraad moet die vervolgens goedkeuren. Hiervoor heeft een speciale begrotingsvergadering plaatsgevonden op 7 november.

De raadsvergadering heeft geleid tot een aantal wijzigingen in de voorgestelde begroting.

De subsidies voor verenigingen en instellingen voor het jaar 2008 worden geïndexeerd met 1,5%.

Om de vele kleine overtredingen, vernielingen en overlast in de gemeente Medemblik aan te pakken, worden Bijzondere Opsporingsambtenaren aangesteld en ingezet. Over de hoogte van het hiervoor beschikbaar te stellen bedrag wordt gesproken tijdens de raadsvergadering van 3 december.

De achterstand in het onderhoud van het groen en de paden van de openbare begraafplaatsen wordt binnen twee jaar weggewerkt.

Leefbaarheid binnen de kernen is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijke beleid. Naar aanleiding van ontwikkelingen binnen het bedrijfs- en verenigingsleven in de kern Nibbixwoud wordt een startnotitie geschreven als basis voor een discussie over leefbaarheid tussen de politiek en de bevolking.

Een rekenkamercommissie onderzoekt of het gemeentebestuur haar werk goed doet. Zo kan zij bijvoorbeeld nagaan of het gemeentebestuur het geld dat zij tot haar beschikking heeft wel goed besteedt. Op basis van de conclusies van de rekenkamercommissie wil de raad op hoofdlijnen de regie houden over de arbeidskosten binnen de gemeente. Bijvoorbeeld door middel van het vooraf vaststellen van bepaalde onderdelen van de arbeidskosten.

Er wordt een onderzoek ingesteld naar een andere grondslag voor de heffing van rioolrechten, namelijk een tarief per m3 gebruikt water en daarnaast een vast bedrag per eigenaar van een perceel.

De mogelijkheden worden onderzocht om uitkeringsgerechtigden aan een baan te helpen en daarin als gemeente een actieve rol te spelen. Bijvoorbeeld door uitkeringsgerechtigden te laten werken bij een agrarisch bedrijf met behoud van uitkering en een toeslag van de werkgever. Hiervoor zal een actieve samenwerking met bedrijven worden ontwikkeld.

Er wordt onderzocht of het mogelijk is de langdurige minima in de gemeente Medemblik in de decembermaand een extraatje te bieden in de vorm van een eindejaarsuitkering, kerstpakket of waardebonnen.

De door het college voorgestelde website voor de jeugd van Medemblik wordt geschrapt. De raad is van mening dat een website niet toereikend is om de jongeren te bereiken. In plaats daarvan word een bedrag van
5.000 beschikbaar gesteld voor jongerenwerkers en jongerenparticipatie.

Begrotingsvergadering voor iedereen
Diverse fracties hebben de vraag uitgesproken of de huidige wijze waarop de begrotingsvergadering plaatsvindt ook interessant is voor het aanwezige publiek. De begrotingsvergadering is een openbare vergadering waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd. Er wordt een evaluatie gemaakt om eventuele verbeterpunten te kunnen doorvoeren.

Begrotingskrant
Begin november is de begrotingskrant huis aan huis verspreid in Medemblik. Hierin staat vermeld hoe de gemeente Medemblik het komende jaar omgaat met de financiën. Hoe komt het geld binnen en waaraan wordt het uitgegeven? Heeft u de begrotingskrant niet ontvangen, dan kunt u een exemplaar opvragen bij het taakveld Communicatie van de gemeente Medemblik, per e-mail naar communicatie@medemblik of via telefoonnummer 0229 - 54 82 24.