Gemeente Medemblik

Storingen aan rioolgemalen

De gemeente maakt voor het transport van afvalwater over langere afstanden gebruik van rioolgemalen en persleidingen. Voor een doelmatige werking van de rioolgemalen is het noodzakelijk dat deze periodiek worden onderhouden en dat storingen in de gemalen binnen een redelijke termijn worden opgelost.

Storingen
De gemeente Medemblik heeft ruim 70 hoofdgemalen, 400 minigemalen en enkele bergingsbassins in beheer en onderhoud. Uit diverse storingsmeldingen is gebleken dat pompen in rioolgemalen verstopt raken door vochtige toiletdoekjes, tampons en/of maandverband die via het toilet in de hoofdriolering terecht zijn gekomen.

Onhygiënisch en hoge kosten
Het verhelpen van dergelijke storingen is zeer arbeidsintensief en onhygiënisch werk. Reparaties aan pompen kost de gemeente dan ook veel geld. Tevens kunnen door de storingen ook problemen ontstaan in afvoeren van huisrioleringen.

Wat mag door het riool?
Alles wat door het spoelbakzeefje in de keuken kan, mag in het riool. Als het maar geen schadelijke stoffen bevat. Wél schadelijk voor het riool zijn: vet (ook vloeibare frituurvetten en oliën), afval (vochtige toiletdoekjes, maandverband, tampons, kattenbakkorrels), medicijnen en chemicaliën. Daar komt nog bij dat medicijnen en chemicaliën bij de zuivering vaak niet worden afgebroken. Deze stoffen verdwijnen dan ongezuiverd in het oppervlaktewater.

Informatie en/of meldingen
Service en meldpunt Openbare Ruimte tel: 0229- 54 81 23.