Gemeente Castricum

Wmo-raad geïnstalleerd

Meedoen en meedenken

Castricum heeft een Wmo-raad. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis op 21 november installeert wethouder Hommes de raad en overhandigt hij de voorzittershamer aan de heer Y. van Gosliga.

De Wmo-raad gaat burgemeester en wethouders adviseren over alle zaken die te maken hebben met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Deze wet verplicht gemeenten sinds 1 januari 2007 om voorzieningen en ondersteuning te bieden zodat alle inwoners kunnen meedoen in de maatschappij. Hulp bij het huishouden, bijvoorbeeld, of ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers. Maar ook woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen vallen onder de Wmo.

Binding met doelgroepen

De Wmo-raad bestaat uit negen leden, die elk een binding hebben met een of meerdere doelgroepen van de Wmo: jongeren, ouderen, mensen met een lichamelijke beperking, een psychische beperking of psychiatrische aandoening, mantelzorgers en vrijwilligers. De Wmo-raad is het officiële eerste aanspreekpunt voor het college van burgemeester en wethouders als het gaat om de Wmo.

Adviesorgaan

De Wmo-raad wordt voorgezeten door oud-wethouder Y. van Gosliga. De heer Van Gosliga ziet de Wmo-raad, behalve als een door de wet verplicht gestelde cliëntvertegenwoordiging, als een adviesorgaan dat met de ervaring, kennis en deskundigheid van de leden in staat is om het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd te adviseren over het Wmo-beleid. Dat doet ze door een visie te ontwikkelen op de rol en de betekenis van de Wmo in de Castricumse samenleving.

Wmo-krant: Hoe staan we ervoor?

Binnenkort verschijnt in de gemeente voor de tweede keer een huis-aan-huis Wmo-krant. In deze krant wordt een hele pagina gewijd aan de Wmo-raad. Ook op de website van de gemeente Castricum is de nodige informatie over de Wmo en de Wmo-raad te vinden, onder de button Zorgloket/Wmo.

Contact

Inwoners van Castricum die in contact willen komen met de Wmo-raad kunnen zich voorlopig richten tot mevrouw Lian Doodeman, ambtelijk ondersteuner. Zij is bereikbaar op telefoonnummer (0251) 661 304 of per mail liandoodeman@castricum.nl