Siemens

Persbericht

0711. 991

Den Haag, dinsdag 20 november 2007

Siemens toonaangevend met solid-state apparatuur voor frequent schakelen van ohmse belastingen en motoren

Siemens heeft de serie Sirius 3RF solid-state apparatuur uitgebreid. Hiermee heeft het technisch en commercieel het voortouw genomen in een groeiend marktgebied. De nieuwe apparatuur is voor het frequent schakelen van zowel ohmsche belastingen tot stroomsterkten van 88 A als van draaistroommotoren met vermogens tot 7,5 kW. De apparatuur bevat geen mechanisch beweegbare onderdelen. Het schakelen gebeurt zonder geluid. Doordat het schakelen geen slijtage veroorzaakt heeft de Sirius solid-state apparatuur een bijzonder lange levensduur. Voor de serie is een groot aantal functiemodules op de markt gebracht met specifieke applicatiegerichte functies. Daarnaast levert Siemens smeltveiligheden voor verschillende applicaties met solid-state apparatuur en adapters voor plaatsing in railsystemen.

Voor het schakelen van ohmse belastingen levert Siemens nu eenfase en driefase solid-state relais en contactors. Hoewel in deze apparatuur geen schakelbeweging meer wordt uitgevoerd in de traditionele zin, hanteren de afnemers ook voor deze technologie nog steeds de benamingen relais en contactoren. Kernmerkend is het grote aantal schakelingen. Naast ohmse gebruikers kan men hiermee motoren tot 1800 maal per uur schakelen. Zelfs bij een lange aanlooptijd van een motor van bijvoorbeeld 10 s en een korte inschakelduur van enkele seconden is toepassing al rendabel.

Met de Sirius solid-state apparatuur is inmiddels veel ervaring opgedaan in de kunststofindustrie. Voor het regelen van een temperatuur worden de verwarmingselementen in spuitgietmachines continu geschakeld. Daarnaast worden de nieuwe uitvoeringen in toenemende mate gebruikt in de voedings- en genotmiddelenindustrie voor vergelijkbare doeleinden. Verder wordt deze apparatuur toegepast bij kleine draaistroommotoren in het kantoorlandschap, ziekenhuizen en de utiliteit, omdat het ontbreken van continu schakelgeluid daar vaak een vereiste is.

Naast de traditionele uitvoering van de enkelfase solid-state relais met een inbouwbreedte van 45 mm levert Siemens modules, die slechts 22,5 mm breed zijn. Afhankelijk van het koellichaam kunnen de nieuwe relais eveneens 88 A ohmse belasting schakelen. De nieuwe apparatuur is ook geschikt voor zekeringsloze kortsluitvaste opbouw. De driefase solid-state apparatuur met een inbouwbreedte van 45 mm kunnen ohmse belastingen tot 55 A schakelen. Men heeft de keuze uit twee- en driefase aansturing van de thyristoren. De tweefase variant heeft minder verliesvermogen, de driefase uitvoering is voor applicaties, waarbij vanuit het procesbedrijf gezien driefasig schakelen noodzakelijk is.

Bij de Sirius solid-state contactoren zijn er naast de uitvoeringen voor het schakelen in de nuldoorgang van zuiver ohmse belasting nu ook varianten voor het onvertraagd schakelen van de stroom bij belastingen met een beperkt inductief karakter. Ook deze apparatuur is leverbaar in een uitvoering om enkelfasig 88 A en driefasig 55 A te schakelen.

Voor de Sirius solid-state apparatuur is een reeks van functiemodules op de markt gebracht voor specifieke applicaties. Deze hulpmodules zijn op de solid-state apparatuur te steken. Op die manier maakt men tevens alle verbindingen tussen de halfgeleiderapparatuur en de functiemodule. De oorspronkelijke steekverbinding voor het aansturen van de solid-state apparatuur kan op een eenvoudige manier weer worden gebruikt. Er zijn convertermodules en bewakingsmodules voor verwarming, alsmede modules voor belastingbewaking, vermogensinstelling en vermogensregeling.

Ook heeft Siemens het spectrum Sirius solid-state apparatuur uitgebreid met de serie 3RF24. Deze serie driefase solid state contactors en omkeercontactors is ontwikkeld voor het frequent schakelen van draaistroommotoren. De 3RF24-contactoren worden alle aangestuurd over twee fasen. De apparatuur is geschikt voor het schakelen van motoren tot 7,5 kW.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Jeroen Vellinga
Tel: (070) 333 3275
E-mail: jeroen.vellinga@siemens.com Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Digital beeldmateriaal is te downloaden van:
klik hier