Natuurinteresse bij kinderen sterk afgenomen

21/11/2007 11:14



DGN De Goedkoopste Notaris.nl



De natuurinteresse bij kinderen is de afgelopen twintig jaar sterk afgenomen. Kinderen komen nog maar de helft zo vaak in de natuur en blijven er korter. Dit is met name het gevolg van het toegenomen gebruik van televisie, spelcomputer en internet, de verminderde toegang tot de natuur in de woonomgeving en de afgenomen aandacht voor natuur bij ouders en basisscholen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de Vrije Universiteit.

De afname van de natuurinteresse bij kinderen is merkbaar bij alle onderzochte factoren, zoals de invloed van media, woonomgeving, school en ouders. Kinderen komen minder in contact met de natuur omdat zij meer tijd besteden aan televisie, spelcomputer en internet. Een ruime meerderheid van de kinderen besteedt hieraan zelfs minimaal twee uur per dag. Ook is de hoeveelheid natuur in de woonomgeving en de veiligheid daarvan afgenomen waardoor de natuur minder toegankelijk is geworden voor kinderen.

De verminderde natuurinteresse is ook te wijten aan gebrekkig natuuronderwijs op basisscholen. De scholen besteden minder aandacht aan natuur in hun lesprogramma. en de populariteit van de natuurlessen is sterk afgenomen. Daarnaast is ruim één op de drie leerlingen nog nooit met de klas de natuur in gegaan. Tenslotte blijkt dat ook ouders minder met hun kinderen de natuur in trekken dan vroeger. Zo is het aantal kampeervakanties in twintig jaar gehalveerd waardoor de natuurervaringen in de vakanties fors zijn afgenomen.

Onderzoekster Celine van den Boorn: "De natuurinteresse bij kinderen is overduidelijk afgenomen in de laatste twintig jaar. Uit het onderzoek blijkt dat stadskinderen veel afstandelijke associaties hebben met natuur "rustige plekken - vrije dieren - vogels die fluiten". Ook zijn zij het meest bang voor natuur, waarbij ze vaak tropische dieren noemen. Deze toenemende vervreemding van natuur en het afnemen van natuurinteresse bij kinderen heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Ook voor het voortbestaan van de natuur is het van belang dat kinderen zich in de toekomst in de natuur blijven interesseren."

Het is voor het eerst dat er grootschalig wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar de natuurinteresse bij kinderen in Nederland. Het onderzoek is gehouden onder 325 kinderen in de leeftijd van tien tot dertien jaar en is uitgevoerd op zeven basisscholen, zowel in stedelijke omgeving als in dorpen. Het onderzoek is verricht door een student Culturele Antropologie onder begeleiding van de Vrije Universiteit en de Radboud Universiteit. Het onderzoeksrapport 'Boomhut of Chatroom?' wordt vandaag gepresenteerd.