Partij voor de Vrijheid (PVV)


woensdag 21 november 2007
20 nvember 2007: Rouvoet lief en naïef
Een jaar na de verkiezingen maken we de balans op van de plannen die de kersverse minister van Jeugd & Gezin het afgelopen jaar heeft weten op te tuigen. En voor wat betreft de PVV is dat buitengewoon teleurstellend. Deze minister stapte in een terecht gat maar weet dat gat niet te dichten. U, minister, moet de grote problemen met betrekking tot de wachtlijsten in de jeugdzorg, kindermishandeling, verwaarlozing, schooluitval en straatterreur aanpakken. En de plannen die u tot nu toe presenteerde waren kenmerkend voor uw karakter: lief en naïef.

U bent naïef als u stelt dat de Centra voor Jeugd & Gezin problemen zullen voorkomen of in een vroeg stadium zullen oplossen. Naïef dat dit ook maar een begin van een oplossing zal zijn voor de circa 107.000 kinderen die jaarlijks in ons land worden mishandeld en verwaarloosd.

U bent naïef als u denkt dat een Elektronisch Kind Dossier ervoor zal zorgen dat er geen meisjes meer vermoord in de Maas zullen worden gevonden omdat het probleem nu juist was dat al die betrokken hulpverleners al die verschillende dossiers niet adequaat bijhielden.

U bent naïef als u denkt dat het nieuwe financieringssysteem voor de jeugdzorg ervoor zal zorgen dat er geen wachtlijsten meer zullen zijn omdat de provincies dan de financiële tekorten moeten bijleggen en dat natuurlijk niet gaan doen.

U bent naïef als u (en minister Hirsch Ballin) denkt dat een campagne tegen wapengebruik onder jongeren ertoe zal leiden dat minder jongeren een wapen gaan dragen en meer jongeren zich veilig zullen voelen. Maar liefst 30% van de jongeren draagt een wapen tijdens het uitgaan.

U bent te lief omdat de norm voor de wachtlijsten in de jeugdzorg nog altijd op negen weken ligt. Pas als een kind 2,5 maand wacht wordt het als wachtend aangemerkt. Dat is niet alleen te lief maar ook nog eens onfatsoenlijk. Twee weken wachten is al te lang.

U bent te lief als het gaat over alcoholgebruik van jongeren. Laat ik ook maar eens een plan lanceren: het moet zo zijn dat een bestuurder van een auto tot 21 jaar helemaal geen druppel alcohol gedronken mag hebben en dat jongeren strafbaar worden als ze bij iemand in de auto stappen die gedronken heeft. Naar schatting is in 25% van de gevallen waarbij verkeersdoden vallen, alcohol in het spel. Zero tolerance, zero alcohol.

U bent te lief als u niet optreedt tegen meisjesbesnijdenis en niet het hele gezin het land uit zet. Kleine meisjes tussen de 4 en 10 jaar worden op een keukentafel gelegd en beroofd van hun vrouwelijkheid en daarna krijgen ze een lolly om het heugelijke feit te vieren. Wie zwijgt stemt toe.

U bent naïef als u denkt dat campussen iets zullen doen aan de 70% van de Marokkaanse jongeren in Amsterdam die zonder diploma van school gaan of de 40% van hen die werkloos is. En wat doet u met die Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in de leeftijd van 12-17 jaar die wel tot 31 keer vaker verdacht zijn van diefstal met geweld of wel 10 keer vaker verdacht zijn van een zedenmisdrijf dan een Nederlander? Daar moet u oog voor hebben, dat moet u aanpakken. Geen likje verf in de achterstandswijken, maar schoonvegen die straten. Eisen stellen aan deze allochtone straatterroristen: je werkt of je leert en anders is het: de straat uit, de wijk uit, het land uit. Doet u dat niet dan is uw idee van campussen het volgende naïeve, lieve idee dat hopeloos mislukt, dat zijn doelen niet haalt en dat tegen die tijd wel vele miljoenen aan belastinggeld heeft gekost maar wel een waar u met al uw naïviteit de jeugdcriminaliteit met 10% mee terug denkt te brengen. Te lief omdat u met die campussen niet van de leerlingen eist dat ze ook daadwerkelijk een diploma halen.

Als het aan de PVV ligt dan wordt er in Justitiële Jeugdinrichtingen en gesloten jeugdzorg 52 weken per jaar onderwijs gegeven. De kinderen hebben veelal een leerachterstand en verblijven idealiter niet langer dan 9 maanden in een gesloten setting. Naar school gaan is van belang voor het ritme dat deze kinderen zo hard nodig hebben en ze kunnen tegelijk hun leerachterstanden inlopen.

Als we het hebben over loverboys dan is het buitengewoon jammer dat de minister zijn toezegging om nog voor de begroting met een reactie te komen op mijn voorstel om de prostitutieleeftijd te verhogen van 18 naar 21 jaar niet is nagekomen (toegezegd 5 juli, rappel 21 september). Een meisje dat is ingelijfd door een loverboy gaat zich doorgaans prostitueren voor hem zodra zij 18 jaar wordt omdat er na haar 18e weinig meer te beginnen valt tegen de loverboy. Als we de leeftijdgrens verhogen (die door de identificatieplicht te handhaven is) zullen meisjes van 17, bijna 18, veel minder interessant zijn voor het tuig dat denkt snel rijk te worden over het lichaam van een jong meisje. Een meisje van bijna 18 is kwetsbaarder dan een vrouw van bijna 21. Alstublieft zegt u toe om samen met de minister van justitie de prostitutieleeftijd te verhogen van 18 naar 21 jaar en laat het niet weer een half jaar liggen.

Het is één slappe hap. De PVV wil een harde aanpak. Crimineel gedrag moet bij de wortel worden aangepakt, kinderen van nog geen twaalf jaar terroriseren de straten. Dat moet stoppen. Dáár moet de minister zich mee bezig houden. Het tijdperk van lief en naïef moeten we vandaag nog achter ons laten.


____________________