Rechtbank Utrecht


Zoekmachine Gaspedaal.nl mag gegevens Autotrack.nl blijven gebruiken

21 november - Zoekmachine Gaspedaal.nl mag gegevens die op website Autotrack.nl zijn geplaatst op haar eigen site blijven aanbieden.

Eigenaar Wegener van Autotrack had in een kort geding om een verbod gevraagd, maar de rechter was woensdag van oordeel dat Gaspedaal.nl geen inbreuk maakt op de rechten van Wegener. Ook is niet gebleken dat Wegener schade lijdt door handelswijze van Gaspedaal.nl

Autotrack.nl is een databank waarin gegevens van - met name - te koop aangeboden occasions worden verzameld. Gaspedaal.nl zoekt aan de hand van de door bezoekers opgegeven zoekcriteria zeven websites af, waaronder Autotrack.nl. Gaspedaal.nl neemt in de zoekresultaten vervolgens foto, merk, type, bouwjaar en kilometerstand van gevonden occasions op haar eigen website over.

De rechtbank is van oordeel dat deze handelswijze geen inbreuk maakt op de rechten van Wegener, die in de Databankwet staan omschreven. Gaspedaal.nl profiteert niet substantieel van de commerciële waarde van de databank en brengt ook geen substantiële schade toe aan (de exploitatiemogelijkheden van) Autrotrack.nl. Daarbij heeft de rechtbank in aanmerking genomen dat Gaspedaal.nl per keer maar een uiterst klein deel van de AutoTrack.nl databank opvraagt en hergebruikt.

Volgens de rechtbank is er evenmin sprake van inbreuk op de geschriftenbescherming of een onrechtmatige daad.

LJ Nummer

BB8341

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 21 november 2007 Naar boven