Gemeente Barneveld


Schaffelaartheater 2 miljoen duurder

Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld gaat de gemeenteraad vragen om een aanvullend krediet van 1.000.000,- beschikbaar te stellen voor de realisatie van het Schaffelaartheater en om de jaarlijks hieraan verbonden lasten ad 70.000,- mee te nemen bij de eerste Bestuursrapportage over 2008. De Woningstichting Barneveld draagt de andere benodigde 1.000.000,- bij. Ook de bijdrage van de Woningstichting van de andere miljoen euro wordt momenteel bestuurlijk voorbereid.

Na het faillissement van aannemer Boers uit Veenendaal heeft Muziek Theater BV i.o., waarvan de gemeente één van de drie aandeelhouders is naast de Woningstichting Barneveld en het muzieksgezelschap de Harmonie, besloten de herbouw van het theater Europees aan te besteden. De lopende opdrachten voor de installatietechniek en theatertechniek zijn niet opnieuw aanbesteed. Op 31 oktober 2007 zijn de enveloppen van de inschrijvers geopend en is duidelijk geworden wie de laagste inschrijver is. Dit is Bramer Beheer- en Exploitatiebedrijf B.V. uit Geesteren. De Muziek Theater Barneveld BV i.o. is voornemens de bieding van Bramer te accepteren.

Naast een verhoging van de bouwkosten (+35%) zijn de kosten voor de installatietechniek, theatertechniek en ook de bijkomende kosten als gevolg van de ontstane vertraging gestegen. Hierdoor zijn de totale projectkosten gestegen van 6.000.000,- naar 8.000.000,- De bouw van het Schaffelaartheater kost dus 2.000.000,- meer.

De gemeente is met de Woningstichting Barneveld overeengekomen dat de meerkosten van het Schaffelaartheater door beide partijen wordt gedeeld; beiden dragen 50% van de benodigde 2 miljoen bij. De Harmonie draagt niet bij in de meerkosten, maar is wel verantwoordelijk voor het dekken van het tekort dat is ontstaan door het vervallen van de korting op de aanneemsom die door Boers werd verleend aan De Harmonie. Het ging om een korting van 300.000,-. De gewijzigde inbreng van partijen wordt naar rato toegepast op de aandelenverhouding, zodat de gemeente en de woningstichting een relatief zwaarder aandeel krijgen dan voorheen.

Het verzoek om het aanvullende krediet wordt in december in de gemeenteraadsvergadering behandeld.

Barneveld, 20 november 2007
Persbericht 07151
Mutatiedatum 21/11/2007