NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Inspectie presenteert onderzoek naar minimaal invasieve chirurgie Het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar minimaal invasieve chirurgie is vandaag gepresenteerd. De NVZ heeft met belangstelling kennisgenomen van de resultaten van dit onderzoek. De conclusies zijn gebaseerd op getallen van 2004 die via enquêtes in 2005 zijn verkregen en op bevindingen van bezoeken door de inspectie in 2006.

Uit het onderzoek naar laparoscopische ingrepen bij de specialismen gynaecologie en heelkunde komt naar voren dat deze relatief nieuwe vorm van chirurgie grote voordelen biedt voor de patiënt (minder pijn, betere cosmetiek, kortere opnameduur), maar tevens risico's kent. Om deze risico's te reduceren, stelt de IGZ verschillende maatregelen voor, die met name op het vlak van opleidings- en bekwaamheidseisen en uniforme kwaliteitsborging liggen.

Beroepsverenigingen
De NVZ is het met de IGZ eens dat het uitvoeren van de maatregelen deels op de weg ligt van de betrokken beroepsverenigingen (met name als het gaat om inhoudelijke aspecten) en brancheorganisaties (daar waar het gaat om organisatorische aspecten). Daarnaast zal het doorvoeren van maatregelen binnen de ziekenhuizen zelf gestalte moeten krijgen. Daarbij merkt de NVZ op dat de inspectie heeft vastgesteld dat ziekenhuizen en beroepsbeoefenaren al actief werken aan het terugbrengen van risico's.

Kwaliteitssysteem
Samen met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Orde van Medisch Specialisten zal de NVZ richtlijnen en voorschriften opstellen voor controle en onderhoud van laparoscopisch instrumentarium. Ook zullen de organisaties een model ontwikkelen voor een kwaliteitssysteem voor de laparoscopie.

Voorkom schade, werk veilig
In dit kader is relevant dat de NVZ tijdens de volgende week te houden Nationale week PatiëntVeiligheid de Praktijkgids Risicomanagement Medische Technologie uitbrengt. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan inspecteur-generaal Van der Wal van de IGZ. Deze praktijkgids is een bouwsteen voor het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) en vormt daarmee onderdeel van het programma "Voorkom schade, werk veilig". Daarmee is het ingebed in bestaand veiligheids- en kwaliteitsmanagement. Nader op te stellen eisen moeten worden opgenomen in de basiseisen voor veiligheidsmanagement en dan specifiek voor deze apparatuur. Dat traject wordt komend jaar gestart en zal uiteindelijk uitmonden in een NEN-norm in 2012.

Terecht
De NVZ vindt het terecht dat de inspectie van ziekenhuizen verwacht dat zij een plan van aanpak voor laparoscopie opstellen, maar acht de genoemde termijn (1 maart 2008) niet reëel. Zij zal bij de inspectie pleiten om een datum in de zomer van 2008 aan te houden. Toezicht op naleving zou vervolgens vanaf 1 oktober volgend jaar aan de orde kunnen zijn.

Het volledige rapport van de inspectie download u hier.


* pdf document Rapport Minimaal invasieve chirurgie