Gemeente De Ronde Venen


Leidraad dakopbouwen De Ronde Venen

Burgemeester en wethouders hebben 14 november 2007 ingestemd met de beleidslijnen zoals aangegeven in de "Leidraad Dakopbouwen De Ronde Venen" en deze als zodanig vastgesteld. De leidraad geeft duidelijkheid onder welke voorwaarden de gemeente akkoord gaat met dakopbouwen.

Voor de plaatsing van alle type dakopbouwen is een vergunning nodig. Aanvragen voor dakopbouwen dienen dan ook getoetst te worden aan het ter plaatse geldende bestemmingsplan. In geen enkel huidig vigerend bestemmingsplan zijn dakopbouwen bij recht toegestaan. Daarom wordt momenteel telkens bekeken of er door middel van een vrijstellingsbepaling en welstandsbeleid medewerking kan worden verleend.

Een extern adviesbureau heeft op verzoek van het college een stedenbouwkundig onderzoek uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in de voorliggende leidraad. Hierin is een overkoepelend beleid, met betrekking tot het toetsen van dakopbouwen op grondgebonden rijwoningen, geformuleerd. Dit rapport wordt gebruikt als richtlijn bij aanvragen voor dakopbouwen die niet voldoen aan de uitgangspunten binnen de betreffende bestemmingsplannen.

Eén van de belangrijkste criteria om een dakopbouw wel of niet toe te staan wordt gezocht in de bestaande dakhelling van de woning. Onderzocht is op welk woningtype (lees: dakhelling) op de bovenste verdieping door middel van een dakkapel een verblijfsruimte gecreëerd kan worden welke voldoet aan de huidige eisen. Hieruit is gebleken, dat op een dakhelling van 40° of minder onder voorwaarden een dakopbouw kan worden toegestaan. Woningen met een dakhelling van meer dan 40° bezitten op de bovenste verdieping voldoende bruikbare ruimte die men eventueel kan "openleggen" met een dakkapel en het aanbrengen van een dakopbouw op dergelijke woningen wordt dan ook niet toegestaan. Een belangrijk aspect hierbij is, dat deze regeling alleen betrekking heeft op grondgebonden rijwoningen.