Gemeente Sint-Michielsgestel


Partijen werken samen aan De Groene Delta

woensdag 21 november 2007

Miljoenenimpuls voor groen in en rondom s-Hertogenbosch

Gemeenten, provincie, waterschappen en natuur- en landbouworganisaties slaan de handen ineen en investeren de komende drie jaar 9 miljoen in groene projecten in en rondom de stad. Dit gebeurt onder de noemer De Groene Delta. Het doel van De Groene Delta is te komen tot een samenhangend geheel van waardevolle water- en groengebieden in en rond de stad. Tegelijkertijd ontstaat daarmee een aantrekkelijk recreatiegebied voor de inwoners uit s-Hertogenbosch en omgeving.

De verwachting is dat de partijen begin 2008 hun handtekening onder een gezamenlijk convenant zetten. Dit convenant betreft een uitvoeringsprogramma met daarin te behalen resultaten voor de periode 2007-2010. Het programma geeft uitvoering aan bestaand beleid. De Groene Delta is als voorbeeldproject opgenomen in de programmas Schoon en Mooi Brabant van het provinciale bestuursakkoord Vertrouwen in Brabant.

Vijf pijlers
De Groene Delta rust op vijf pijlers: natuur, water, landschap & cultuurhistorie, recreatie & landbouw. Verschillende partijen werken al langer samen aan het uitvoeren van projecten op één van deze themas. Zo zijn er bijvoorbeeld de laatste jaren diverse wandelroutes, ecologische verbindingszones en kleine landschapselementen aangelegd.

De Groene Delta schroeft de ambitie verder op. De realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is één van de hoofddoelen. De EHS is het netwerk van bestaande en toekomstige natuurgebieden in Noord-Brabant. Binnen 'De Groene Delta' ligt de prioriteit bij het Bossche Broek, de Gement en de Moerputten. De internationaal belangrijke natuur- en landschapswaarden in deze gebieden worden door aankoop, inrichting en/of particulier natuurbeheer veilig gesteld en versterkt. Partijen streven ernaar om de komende drie tot vijf jaar deze EHS te realiseren.

Water en cultuurhistorie
Tegelijkertijd wordt over een grote oppervlakte de waterhuishouding verbeterd voor natuur. Een goed waterbeheer is allesbepalend voor natuurherstel. Beekherstel, waterberging, het verbeteren van de waterkwaliteit en vernatting van natuurgebieden zijn belangrijke maatregelen binnen De Groene Delta.

Ook cultuurhistorie krijgt een belangrijke plek. Dat geldt in het bijzonder voor het initiatief voor het project de Groene Vesting. Daarbij gaat het om de aanleg van wandel- en fietsroutes over de historische aanvalslinie uit 1629. Enkele onderdelen zoals een fietspad bij het Engelermeer en De Vutter zijn al opgenomen in het uitvoeringsprogramma.

Landbouw
De landbouw heeft binnen de Groene Delta een belangrijke positie als partij die op duurzame wijze het landschap van de ommelanden van s-Hertogenbosch beheert en onderhoudt. In dit landschap is het prettig wonen, zoals bijvoorbeeld in de Haverleij waar het landelijk wonen benadrukt wordt door de landbouw in de directe omgeving. Op het gebied van recreatie in het buitengebied van de stad bieden de Hertogboeren in samenwerking met Vestingfietsen arrangementen aan waar landbouw en cultuurhistorie van de Ommelanden van s-Hertogenbosch vervlochten zijn.

Bundelen van krachten
De doelen kunnen alleen worden gerealiseerd door een structurele samenwerking tussen overheden, natuur- en landbouworganisaties en andere maatschappelijke organisaties. Tot nu toe stond elke organisatie aan de lat voor haar eigen project. Door de krachten en de projecten van die partijen te bundelen, kan de realisatie worden versneld. De Groene Delta is een pilot hiervoor van de provincie en de gemeente s-Hertogenbosch samen met de andere partijen. De gemeente s-Hertogenbosch neemt de regierol in de uitvoering op zich. De provincie faciliteert de uitvoering door een bijdrage van ruim 5 miljoen en door een nieuwe en slimme vorm van financiering. Alle andere partijen dragen gezamenlijk 4 miljoen bij en voeren de diverse deelprojecten uit.

De Groene Delta wordt mogelijk gemaakt door: de gemeenten s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Heusden en Vught, de provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, Het Brabants Landschap, Natuurmonumenten, de Brabantse Milieufederatie, ZLTO, Hertogboeren, de Dienst Landelijk Gebied, Waterschap De Dommel en Waterschap Aa en Maas.

---