SGP


20 - 11 - 07 | SGP blij met minister voor Jeugd en Gezin. Nu nog een heldere visie en steun!

De SGP is blij dat jeugd en gezin nu een eigen minister hebben. Daarmee wordt de waarde van het gezin voor de samenleving nog eens onderstreept. Tegen die achtergrond is het een gemis dat het kabinet nog geen heldere visie heeft op wat een gezin is en hoe de verantwoordelijkheden van gezinnen zich verhouden tot die van anderen in de samenleving.
Een duidelijke min van het kabinetsbeleid is dat helaas ook dit kabinet ouders die bewust kiezen voor de zorg en opvoeding van hun kinderen fiscaal ontmoedigt. Wat dat betreft zou de Nederlandse minister voor Jeugd en Gezin er goed aan doen in de leer te gaan bij zijn Duitse collega, die zei: âWat mij bijzonder verheugt is dat steeds meer jonge mensen voor het geluk kiezen met hun kinderen te leven.â
In de SGP-bijdrage aan het debat over de begroting van minister Rouvoet is verder onder andere aandacht gevraagd voor:
- de opvang en begeleiding van tienermoeders (amendement);
- adoptie;

- schippersinternaten (amendement) en

- de alcoholbrief van de regering.

---

----------

Begroting Jeugd en Gezin
Van der Vlies
20 november 2007

Voorzitter. In navolging van Duitsland heeft nu ook Nederland een ministerie voor Jeugd en Gezin. Dat verheugt de SGP-fractie; het was immers een uitdrukkelijke wens in ons verkiezingsprogramma. In onze complexe samenleving verdient het gezin bijzondere aandacht. Erkenning van deze noodzaak krijgt in dit ministerie historische gestalte. Naast de toegenomen aandacht pleit de SGP-fractie echter ook voor een gedegen gezinsvisie. Zonder deze visie dreigen verkwanselde kansen voor veel kinderen.

Voorafgaand aan de eerste begrotingsbehandeling van dit ministerie zou een goede visie op het gezin meer dan logisch zijn. De minister komt hier merkwaardig genoeg pas volgend jaar mee. Zijn visie zou moeten steunen op de verantwoordelijkheid van gezin en samenleving. Het gaat er niet om dat we de verantwoordelijkheid van ouders overnemen. Wel is van belang dat ouders op hun verantwoordelijkheid worden gewezen wanneer het echt fout gaat of dreigt te gaan. Daarbij is een scherpere afbakening van de kernproblemen wenselijk. Kort en goed gaat het over het zoeken van de juiste balans.

Een gebied waarop de overheid voluit actief moet zijn, is het scheppen van een fiscaal klimaat waarin ouders die hun kind zelf opvoeden niet benadeeld worden. De beperkte en eenzijdige invulling van het kindgeboden budget blijft voor de SGP-fractie een doorn in het oog. Gelden voor kinderopvang horen naar onze overtuiging nog steeds in dit budget thuis. Het zou een blijk van waardering zijn voor alle ouders die hun gezin volledige aandacht willen geven. Wat doet de minister er overigens aan om het familie- en afstammingsrecht werkelijk in overeenstemming te laten raken met de belangen van het kind?

Waardering heeft de SGP-fractie voor de paternalistische motieven van dit kabinet met betrekking tot alcoholbeleid. Voorlichting op scholen, bijvoorbeeld het werk van de Stichting Voorkom, verdient extra aandacht. Ook ondersteunt de fractie een daadkrachtige aanpak van de ketenproblematiek. Gisteren verscheen de alcoholbeleidsbrief, die veel bevoegdheden aan gemeenten toekent. De SGP-fractie vindt dat de rijksoverheid heldere kaders moet scheppen, waarbinnen de lokale overheden moeten optreden. Wij vragen een daadkrachtige aanpak, een landelijk verkoopverbod onder 18 jaar hoort daar bijvoorbeeld bij. Ook aan beperking van de openingstijden van de horeca moet gedacht worden.

Begeleiding van tienermoeders verdient meer prioriteit. Zorgwekkende ontwikkeling is dat tienermoeders blijkens onderzoek van de Rutgers Nisso Groep vaker kiezen voor abortus. Daarom heeft de SGP-fractie middels een amendement meer ruimte gevraagd voor de opvang van tienermoeders. Op welke wijze geeft de minister uitwerking aan de uitbreiding van deze opvang?

De SGP-fractie is voorstander van het inrichten van campussen voor jongeren die dreigen af te glijden naar criminaliteit. Voorbereiding op de arbeidsmarkt zou in deze instellingen centraal moeten staan. Het project De Uitdaging bood goede resultaten en is door een SGP-motie opgenomen in de pilotfase. Werkervaring, leerstructuur en beroepenoriëntatie staan centraal bij dit project. Andere projecten zetten echter meer in op de wensen van jongeren, zoals ontspanning en culturele uitjes. Hoe rijmt de minister dit met de doelstelling van de campussen?

Graag herinnert de SGP-fractie de minister aan de toezegging van de minister van Justitie het thema adoptie door het ministerie voor Jeugd en Gezin zal worden opgepakt. De Werkgroep Nazorg is destijds door Justitie ingesteld. Kunnen we binnenkort een inhoudelijke reactie op het rapport Blauwdruk Nazorg Adoptie tegemoet zien?

Bijzondere aandacht vraagt de SGP-fractie bij deze begroting voor de schipperssector. Uit een recent onderzoek van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat blijkt opnieuw dat deze sector van wezenlijk belang is voor de economie. Omdat de kwaliteit van de zorg in de schippersinternaten sterk onder druk staat, stelt de SGP-fractie een amendement voor, waarin structureel 400.000 euro extra wordt gevraagd.

Voorzitter. De verbrokkelde hoeksteen van onze samenleving verdient restauratie. Een aanzet hiertoe kwam van Ursula von der Leyen, de Duitse gezinsminister. Zij sprak: âWat mij bijzonder verheugt is dat steeds meer jonge mensen voor het geluk kiezen met hun kinderen te leven.â Het zou een hoopvol teken zijn wanneer ook onze minister met een soortgelijke verklaring zijn kersverse taak zou aanvangen!

SGP blij met minister voor Jeugd en Gezin. Nu nog een heldere visie en steun!