Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
20 november 2007


Promotieonderzoek gezondheidszorgpsycholoog Barbara Gijsbers 'FOCUS-programma verlengt borstvoedingsduur'

Het FOCUS-programma, dat zich voornamelijk richt op kennisvergroting en verbeteren van diverse vaardigheden van de zwangere en haar partner, is effectief. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Barbara Gijsbers, getiteld Promotion of exclusive breastfeeding for six months in asthmatic families, waarop ze woensdag 21 november hoopt te promoveren aan de Universiteit Maastricht. Vrouwen en hun partners werden al vroeg tijdens de zwangerschap klaargestoomd om adequaat om te gaan met diverse obstakels (zoals tegenstrijdige adviezen van hulpverleners, borstontstekingen, sociale druk, terugkeer naar werk, etc.) die ze kunnen tegenkomen tijdens de borstvoedingsperiode. De realistische boodschap "zes maanden borstvoeding geven is een uitdaging, en voorbereiding is noodzakelijk", stond centraal.

Het FOCUS-programma bestaat uit een drietal huisbezoeken (twee tijdens de zwangerschap en één daarna) ondersteund door schriftelijke informatie waarin ervaringen van andere ouders afgewisseld worden met praktische borstvoedingstips. Aan het onderzoek deden zwangere vrouwen uit Brabant en Limburg mee waarbij astma in het gezin voorkomt. Kinderen met één of twee astmatische ouders hebben namelijk een grotere kans om astma te ontwikkelen en het langdurig (tenminste zes maanden) uitsluitend borstvoeding geven vermindert deze kans. Bijna de helft van de vrouwen die meededen aan FOCUS slaagden erin om de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, tegenover een kwart van de vrouwen die geen voorlichting kregen.

In Nederland is de laatste jaren vanuit de overheid veel aandacht geschonken aan de bevordering van borstvoeding, gezien de grote gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Naast bescherming tegen infectieziekten zijn er ook aanwijzingen dat borstvoeding op de langere termijn beschermt tegen vetzucht onder jongeren en hart- en vaatziekten. Dankzij de inspanningen van de overheid geeft nu een kwart van de Nederlandse vrouwen zes maanden uitsluitend borstvoeding, maar dit is nog altijd laag in vergelijking met andere Europese landen.

Noot voor de pers
Barbara Gijsbers voerde het onderzoek uit bij het onderzoeksinstituut CAPHRI van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, Universiteit Maastricht. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Nederlands Astmafonds en ZonMw. Promotoren: prof.dr. C.P. van Schayck en prof. dr. J.A. Knottnerus, co-promotor: dr. I. Mesters. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij: Barbara Gijsbers, e-mail: B.Gijsbers@umcutrecht.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.