NMBS

Opknapbeurt voor sgraffitos in Gent-Sint-Pieters


10/11/2007

NMBS-Holding start maandag 12 november in de hal van het station Gent-Sint-Pieters met de bouw van steigers voor de restauratie van de sgraffitos. Dit zijn de historisch waardevolle muur- en plafondschilderingen. De eigenlijke restauratiewerkzaamheden beginnen vanaf woensdag 21 november.

Bij de restauratie zullen de muur- en plafondschilderingen volledig worden gereinigd en geretoucheerd met aandacht voor de originele kleuren. In de hal zullen tijdelijk steigers worden geplaatst. De reizigers zullen weinig hinder van de werkzaamheden ondervinden. De opknapbeurt gebeurt door een team gespecialiseerde restaurateurs. In de zomer van 2009 zullen de sgraffitos opnieuw schitteren.

Muurschilderingen

De muur- en plafondschilderingen dateren uit het begin van vorige eeuw. De muurschilderingen zijn afbeeldingen van de belangrijkste Belgische steden. Het Sint-Pietersstation werd in 1913 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling die in dat jaar in Gent plaatsvond. Het was de bedoeling dat de honderdduizenden bezoekers konden kennismaken met de verschillende Belgische steden: Gent, Brugge, Ieper, Oudenaarde, Mechelen, Oostende, Antwerpen, Doornik, Bergen, Namen, Luik en Kortrijk. De decoratieve en figuratieve sgraffitos zijn uitgevoerd door Prosper Cornelis (1864-1922).

Plafondschilderingen
Ook het plafond van de Gentse stationshal is beschilderd. Er komen diverse symbolen voor. Zij stellen de evolutie van de tijd (wiel) voor, terwijl andere motieven (gevleugeld wiel) naar de Belgische Spoorwegen verwijzen.
De plafondschilderingen in het stationsbuffet en restaurant kregen onlangs al een opfrisbeurt. Bovendien kwam er nieuwe verlichting. Het buffet en het restaurant waren oorspronkelijk de wachtzalen voor tweede en derde klas.

NMBS-Holding schenkt veel aandacht aan haar historisch patrimonium en tracht haar stationsgebouwen zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De restauratie van de sgraffitos in Gent-Sint-Pieters is een investering van 643.000 euro.