Socialistische Partij

Langkamp bepleit parlementair onderzoek naar jeugdzorg

20-11-2007 * Er moet een parlementair onderzoek komen naar het beleid rond de jeugdzorg. Dat heeft SP-Kamerlid Marianne Langkamp dinsdag voorgesteld. De Tweede Kamer praat vandaag over de begroting van minister Rouvoet voor Jeugd en gezin.

De afgelopen jaren is er steeds heel veel extra geld naar de jeugdzorg gegaan maar helaas zonder het gewenste resultaat. De gezinsvoogden werken nog steeds onder een enorme druk en sjouwen het hele land door met kinderen. Er wachten meer dan 4000 kinderen al langer dan 9 weken op zorg, de bureaucratie is enorm en de minster wil die pas in 2011 met een kwart hebben teruggebracht. Dat is onacceptabel voor Langkamp: "Volgend jaar om deze tijd moeten alle wachtlijsten opgelost zijn en er moeten geen nieuwe meer kunnen ontstaan. Mijn geduld is op, iedere keer worden we met bewindslieden geconfronteerd die zeggen dat ze de wachtlijsten oplossen. Met wat extra geld worden de wachtlijsten weggepoetst, maar binnen een half jaar schieten ze weer omhoog." Een parlementair onderzoek moet duidelijk maken hoe besluiten over de jeugdzorg de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen.

Langkamp vroeg verder aandacht voor de 400.000 kinderen die opgroeien in armoede. "Een probleem dat door deze regering en door deze minster niet serieus genoeg wordt genomen. Een bijstandsgezin met 2 kinderen gaat er 2 euro per maand op achteruit. Het is onbegrijpelijk dat de kinderbijslag niet inkomensafhankelijk wordt gemaakt. Dat zet pas echt zoden aan de dijk, terwijl eht de overheid uiteindelijk geen cent extra kost. Een gezin met een jaarinkomen van 20.000 euro gaat er dan 260 euro op vooruit."

De Centra voor Jeugd en Gezin worden volgens Langkamp niet meer dan opgetuigde consultatiebureaus als de plannen van Rouvoet doorgaan. Terwijl volgens de SP in de Centra, in de wijken, dicht bij de mensen nou net eindelijk goede zorg voor alle ouders zou kunnen worden georganiseerd. "Breng de medewerkers van Bureau Jeugdzorg onder in de Centra," stelt Langkamp voor. "Stel ook harde eisen, dat er ook verloskundige hulp, kraamzorg en lactatiekundige begeleiding is. De samenwerking met de geestelijk gezondheidszorg, met de huisartsen en de ziekenhuizen is ook niet goed geregeld, dit moet echt beter."