European Union



Brussel, 20th November 2007

Commissie onthult haar visie op een moderne interne markt voor iedereen

De Europese Commissie heeft een reeks initiatieven bekendgemaakt die, voortbouwend op successen uit het verleden, de Europese interne markt moeten moderniseren en de Europeanen meer voordelen moeten opleveren. De interne markt maakt de ondernemingen nu al competitiever, zorgt voor lagere prijzen en een groter aanbod voor consumenten, en helpt Europa aantrekkelijk te maken voor investeerders. De maatregelen van de Commissie komen er na een brede raadpleging. Zij zullen er voor zorgen dat de interne markt nog meer uit de globalisering haalt, de consumenten mondiger maakt, opener wordt voor kleine bedrijven, innovatie stimuleert, en helpt hoge sociale en milieunormen in stand te houden. Het pakket beleidsinitiatieven dat de Commissie vandaag goedkeurde, bevat onder meer om initiatieven om: consumenten te helpen hun contractuele rechten uit te oefenen en in het buitenland te laten beschermen; consumenten en kleine bedrijven beter te informeren; de zwakke punten weg te werken in sectoren waar de interne markt meer resultaten zou moeten opleveren; een voorstel voor een "Small Business Act"; de invoering van een "onderzoekerspaspoort"; duidelijkheid over hoe de EU-regels gelden voor diensten van algemeen belang, ook in de sociale sector, en initiatieven om de kwaliteit van sociale diensten in de hele EU te verbeteren.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso: "In het pakket dat we vandaag presenteren, gaat de voorrang naar consumenten en kleine bedrijven. Het is het begin van een nieuwe cyclus voor de interne markt. We moeten de stevige basis die al bestaat, nog beter doen functioneren. Daarom zetten we in op empowerment van consumenten en kleine bedrijven via initiatieven zoals het scorebord voor consumenten, de Small Business Act en een "hulpverleningsdienst interne markt". We zullen initiatieven ontplooien om bottlenecks waardoor de consumenten nog niet alle voordelen van de interne markt krijgt, weg te werken, zoals we dat hebben gedaan op de markt voor roaming bij mobiele telefonie. Een interne markt betekent bovenal een sterke sociale dimensie. Daarom presenteren we vandaag ook de sociale visie van de Commissie en een specifieke weg voorwaarts voor diensten van algemeen belang, ook in de sociale sector. Dit evenwichtige pakket zal zorgen voor een interne markt die Europa helpt om beter in te spelen op de globalisering, om groei en banen te creëren, om eerlijke prijzen te garanderen, en om bij te dragen tot sociale en milieubescherming."

Mondigere consumenten

De Commissie wil de consumenten meer rechten en informatie geven - in hun eigen voordeel en om het concurrentievermogen en innovatie te stimuleren. Zo zal zij in december betere regels inzake etikettering van levensmiddelen voorstellen. In 2008 zal zij initiatieven indienen over contractuele rechten van consumenten en collectieve procedures, waardoor een groep mensen vanuit de hele EU hun klachten over hetzelfde bedrijf kunnen bundelen en een collectieve procedure kunnen beginnen.

Ook komen er maatregelen om het markttoezicht voor geneesmiddelen en de informatie over farmaceutische producten te verbeteren. De Commissie zal voorstellen doen om de markten voor retail financiële diensten verder te integreren, de financiële basiskennis van de consumenten te verbeteren en het makkelijker te maken om zonder opzegvergoeding van bankrekening te veranderen.

Tastbare resultaten van de globalisering voor àlle Europeanen

De Commissie is vastbesloten er voor te zorgen dat de voordelen van de globalisering alle EU-burgers bereiken, en ze niet te laten "afromen" door gevestigde belangen met buitensporige marktmacht.

Zo zal de Commissie ingrijpen op markten die de consumenten geen resultaten opleveren. Het voorbeeld van de textielsector laat zien dat, als gevolg van bottlenecks en het ontbreken van concurrentie, de voordelen van openstelling van de handel niet altijd aan de eindgebruikers worden doorgegeven. De Commissie zal een reeks sectoren nader onderzoeken en beleidsinitiatieven voorstellen voor markten die niet doelmatig functioneren.

Dit pakket van de Commissie schetst hoe Europa, in een globaliserende wereld, kan voortbouwen op de verwezenlijkingen van de interne markt door met landen buiten de EU te onderhandelen over openstelling van de markten en convergentie van regelgeving, uitgaande van Europese ervaringen waar die het beste werken.

Een "Small Business Act" voor Europa

In 2008 zal de Commissie een Small Business Act voorstellen. Doel is het wegsnijden van administratieve rompslomp, betere toegang van het MKB tot Europese programma's, hun aandeel in overheidsopdrachten verhogen en de obstakels wegnemen die verhinderen dat zij over de grenzen actief worden - onder meer door de invoering van het statuut van een Europese besloten vennootschap (EBV). De Commissie zal onderzoeken hoe fiscaal beleid de groei van het MKB beïnvloedt.

Kennis en innovatie op de interne markt.

Een nieuwe standaardiseringsstrategie zal de O&O-resultaten hun weg naar de markten helpen te vinden en een impuls geven aan de verspreiding van energiebesparende technologie. Voortbouwend op het pakket elektronische communicatie dat afgelopen week werd gepresenteerd (zie IP/07/1677), een vlaggenschip van de nieuwe interne markt, zal de Commissie in 2008 initiatieven presenteren over de universele dienstverlening en de interoperabiliteit van systemen voor e-government. De Commissie zal zich inspannen om het dossier van de gemeenschappelijke EU-octrooibescherming te doen vooruitgaan. Ook zal zij een "onderzoekerspaspoort" voorstellen dat de mobiliteit van onderzoekers moet bevorderen.

Beter dagelijks beheer van de interne markt

In het herziene communautaire Lissabonprogramma, dat wordt aangekondigd in het tussentijdse strategisch verslag van december over de Strategie voor groei en banen 2005-2010, zullen de prioriteiten van de interne markt nog duidelijker in beeld komen dan vroeger al het geval was. De lidstaten zal gevraagd worden in hun jaarlijkse verslagen over de Lissabonstrategie informatie op te nemen over het functioneren van de interne markt.

De Commissie zal samen met hoge nationale ambtenaren onderzoeken hoe lidstaten het best kunnen worden geholpen EU-beleid uit te voeren en te handhaven, bijvoorbeeld via "interne-marktcentra" in de lidstaten. De Commissie zal, waar nodig, ook krachtdadig de inbreuken aanpakken. Daarnaast zal zij ook hulp bieden aan het SOLVIT-netwerk dat 80% van de zaken oplost die het krijgt voorgelegd, zonder dat daarbij een rechter hoeft te worden ingeschakeld.

De Commissie is begonnen met een proefproject met "ambassadeurs van de interne markt" die in een eerste fase de vertegenwoordigingen van de Commissie in de lidstaten zullen bezoeken om het vandaag voorgestelde pakket uit te leggen aan stakeholders en de nationale en lokale media. Ook komt er een uniek loket dat burgers en bedrijven hulp moet bieden op de interne markt.

Het Scorebord Interne markt (zie IP/07/991) zal vanaf 2008 monitoren hoe de interne markt in zijn geheel presteert, en zich minder toespitsen op inbreuken of vertragingen bij de omzetting in nationale wetgeving. Ook zal het een consumentenscorebord omvatten over de prestaties van de consumentenmarkten.

De sociale dimensie

De interne markt had altijd al een sterke sociale dimensie. Het succes van de interne markt ging hand in hand met solidariteit en cohesie.

Het pakket van vandaag omvat de sociale visie van de Commissie, voor een snel veranderend Europa van de 21^ste eeuw. Dit document schetst hoe Europa's burgers in een wereld van globalisering toegang moeten hebben tot de middelen om in hun leven betere kansen te krijgen en in de toenemende welvaart te kunnen delen.

De sociale visie van de Commissie laat zien dat er op een aantal terreinen moet worden geïnvesteerd, vooral door de lidstaten, maar met een veelzijdige bijdrage van Europa. Daarbij gaat het onder meer om: jeugd; carrièrekansen; langer en gezonder leven; gendergelijkheid; inclusie en non-discriminatie; mobiliteit en integratie; cultuur, participatie en dialoog.

Deze sociale visie is een verrijkende bijdrage aan de raadpleging die de Commissie houdt rond het thema "Opmaken van de balans van de maatschappelijke realiteit" en waarvoor reacties worden ingewacht tot 15 februari 2008. Deze visie zal worden meegenomen in de hernieuwde Sociale Agenda, die de Commissie medio 2008 zal presenteren. Voor meer details, zie MEMO 07/475.

Diensten van algemeen belang

Het pakket omvat ook een mededeling over diensten van algemeen belang, waaronder ook sociale diensten van algemeen belang. Hierin wordt de rol belicht van het Protocol over diensten van algemeen belang bij het ontwerp-Verdrag van Lissabon. Dit Protocol zet dat soort diensten politiek in de kijker.

Voorts bevat deze mededeling initiatieven die moeten duidelijk maken hoe de EU-regels, met name voor staatssteun en overheidsopdrachten, worden toegepast. Dit kan overheden, dienstenaanbieders en gebruikers helpen deze regels beter te begrijpen en toe te passen.

Kort gezegd, komt het er op neer dat de interne-marktregels en de EU-concurrentieregels gelden voor diensten van algemeen economisch belang - diensten dus die tegen betaling worden verricht in sectoren zoals telecom, energie, transport en postdiensten. Bij de toepassing van deze regels wordt echter rekening gehouden met de specifieke kenmerken van die diensten, zodat een goede dienstverlening niet in gevaar komt. Niet-economische diensten van algemeen belang zoals politie, justitie en basissocialezekerheid vallen niet onder deze regels. Deze toelichting van de regels legt bijzondere nadruk op sociale diensten. (Voor meer details, zie MEMO 07/475)

Deze mededeling stelt ook een strategie voor ter versterking van de kwaliteit van sociale diensten, zoals sociale huisvesting, kinderzorg, gezinshulp en bijstand. Zij komt na een eerder witboek en een brede publieke raadpleging. Ook wordt de bijdrage van het Europees Parlement mee in rekening genomen. Vooral echter worden de beginselen die in een apart Protocol over diensten van algemeen belang bij het Verdrag van Lissabon zijn geformuleerd, verder uitgewerkt. Dit is een belangrijke innovatie en biedt een stevige basis om diensten van algemeen belang preciezer te definiëren. Na de periode van overleg wil de Commissie nu initiatieven nemen, met praktische hervormingen rond specifieke thema's. Doel is de sociale rol van diensten van algemeen belang veilig te stellen en de kwaliteit en betaalbaarheid ervan te garanderen - voor een hogere levenskwaliteit van de burgers.

De milieudimensie

Europa's ervaring op het gebied van milieubescherming en de aanzet voor de uitbouw van een "low carbon" economie hebben een bepalende invloed op de internationale aanpak. Dit heeft nieuwe Europese en exportmarkten geopend voor milieuvriendelijke goederen en diensten. Op de interne markt mag niet uit het oog worden verloren dat de marktprijzen de reële kosten van goederen en diensten voor de samenleving moeten weergeven. Dit streven naar duurzaamheid is een motor voor innovatie en een investering voor toekomstige generaties.

Achtergrond
Naast het belangrijkste beleidsdocument "Een interne markt voor het Europa van de 21^ste eeuw" omvat dit pakket: een overzicht van de verwezenlijkingen van de interne markt (voor de belangrijkste statistische gegevens, zie MEMO 07/475); een document over de vraag hoe beter management en betere governance voor een betere interne markt kunnen zorgen; een document over de externe dimensie (hoe kan de interne markt Europa's internationale invloed vergroten?); een document over een betere monitoring van cruciale markten en sectoren; een beleidsdocument over diensten van algemeen belang, met inbegrip van sociale diensten van algemeen belang, en een beleidsdocument over een sociale visie voor Europa

(zie MEMO 07/475).

In mei 2006 kondigde de Commissie in haar mededeling "Een agenda voor de burger - Concrete resultaten voor Europa" een grondige doorlichting van de interne markt aan. Op de Europese Raad van maart 2007 presenteerde zij de EU-leiders een tussentijds rapport. De Raad vroeg de Commissie om "een ambitieuze, algehele evaluatie". De verwachting is dat nieuwe prioriteiten voor de interne markt zullen worden afgesproken op de voorjaarstop van 2008. De volledige tekst van alle documenten uit dit nieuwe pakket interne markt zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/citizens_agenda/index_nl.htm