Gemeente Utrecht


beantwoording vragen 2007, nr. 110 inzake energiewinst.


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
110 Vragen van mevrouw N.R. Schipper en de heer J.L. Ravesteijn
(ingekomen 23 oktober 2007
en antwoorden door het college verzonden op 20 november 2007)

GroenLinks heeft met belangstelling kennisgenomen van het persbericht betreffende de afsluiting van de actie Energiewinst. Het doet ons deugd dat ruim 1/3 van de U-pashouders aan de actie heeft meegedaan, zij daardoor jaarlijks een bedrag besparen op hun energierekening en er tegelijkertijd een besparing is op de CO2 uitstoot. Eveneens positief is dat ex-ID-ers en bijstandsgerechtigden via deze actie betaalde werkervaring hebben opgedaan en dat 12 van hen inmiddels een reguliere baan hebben gevonden.
Onze vragen hebben betrekking op de 36 overige tijdelijke medewerkers aan het project.


1. Hoeveel van deze 36 zijn zogenaamde ex-ID-ers? Hoeveel van de 12 uitgestroomden behoren tot de groep van ex-ID-ers?


In totaal hebben er 50 personen in het project Energiewinst gewerkt, 1 persoon van buiten Utrecht (ID-medewerker, inmiddels uitgestroomd).Van de 49 Utrechtse medewerkers zijn er 45 afkomstig uit eerdere ID/WIW-dienstverbanden (ID staat voor In- en Doorstroombanen, WIW staat voor Wet Inschakeling Werkzoekenden)en zijn 4 personen direct uit de Wwb (Wet werk en bijstand) in het project aan het werk gegaan.Van de 45 voormalig ID/WIW-ers zijn er inmiddels 13 uitgestroomd naar een reguliere baan. Van de 4 personen uit de Wwb zijn inmiddels 2 personen uitgestroomd naar een reguliere baan. Er resteren momenteel dus 32 voormalig ID/WIW-medewerkers en 2 voormalig bijstandsgerechtigden.De (kleine) verschillen met de getallen in het persbericht zijn het gevolg van het feit dat al eerder (in het 1e half jaar van het project) personen waren uitgestroomd en er inmiddels nog meer uitstroom heeft plaatsgevonden.

2. Wat is op dit moment hun rechtspositionele status? Hebben zij nog een dienstverband met UW Bedrijven? Zo ja, tot wanneer? Zo nee, in welke uitkeringssituatie zitten zij? Wat is de duur van die uitkering en wat is dan hun vervolgperspectief?


Het werk bij het project Actie Energiewinst was voor de werknemers gepositioneerd als regulier werk, op basis van een tijdelijk contract. Zij hebben na dit contract geen arbeidsovereenkomst meer met UW Traject BV. De laatste werknemers zijn tot 1 november 2007 in dienst geweest. Indien zij werkloos worden, komen zij in principe in aanmerking voor een WW-uitkering (werkloosheidsuitkering) van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De duur is afhankelijk van hun arbeidsverleden. Het vervolgperspectief is afhankelijk van de bemiddelingsactiviteiten die via UWV worden ingezet en de bereidheid van de werkzoekenden om nieuw en ander werk te aanvaarden.

3. Worden deze medewerkers momenteel nog begeleid in het vinden van een passende baan? Zo ja, door wie en op welke wijze worden deze re-integratie-activitieiten gefinancierd?


De gemeente Utrecht (SoZaWe) heeft gedurende het project alle werknemers opleidingsfaciliteten aangeboden om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. UW begeleidde de opleidingstrajecten maar had geen opdracht tot actieve bemiddeling. UW heeft de sollicitatieactiviteiten gefaciliteerd met bijzonder verlof en individuele ondersteuning. De begeleiding naar ander werk is vanaf juli van dit jaar opgepakt door UWV in het kader van een preventietraject. Als gevolg van deze aanpak zijn met veel kandidaten afspraken gemaakt over de inhoud van hun re-integratie. Gezien het recente werkverleden worden de kansen op nieuw werk over het algemeen positief ingeschat. Enkele kandidaten zijn in solicitatieprocedures opgenomen.

4. Acht de gemeente zich medeverantwoordelijk voor het succesvol begeleiden naar werk van deze medewerkers. Zo ja, waaruit blijkt dat dan?


De gemeente heeft geen specifieke verantwoordelijkheid meer voor deze medewerkers. Gedurende het project was sprake van een reguliere baan, waarbij vanuit de gemeente is gefaciliteerd om het functioneren binnen het project zo optimaal mogelijk te maken en uitstroom naar ander werk zoveel mogelijk te realiseren. De WW is momenteel de voorliggende voorziening en UWV is verantwoordelijk voor de inzet van re-integratie-activiteiten.


---- --