Bve Raad



MBO Raad over Rijksbegroting:
'Noodzakelijke investeringen blijven uit'

De rijksbegroting doet volgens de MBO Raad geen recht aan de uitdagingen waar het mbo voor staat en de hoge ambities die het kabinet zelf formuleert. Dit schrijft de MBO Raad in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze begroting laat OCW zien te weinig oog te hebben voor wat er nodig is om beleidsdoelstellingen als het bestrijden van voortijdig schoolverlaten, kwaliteitsverbetering van onderwijs en examinering, zorgvuldige invoering van competentiegericht beroepsonderwijs en een verdere verbetering van de aansluiting tussen scholen en bedrijven te realiseren. Noodzakelijke investeringen blijven uit. Integendeel: een forse bezuiniging op het mbo is het vooruitzicht. Ook is het nog steeds onhelder hoe de noodzakelijke investeringen in de verbetering van de positie van de leraren zullen worden gefinancierd.

Aantal mbo-gediplomeerden stijgt
Dit terwijl het mbo steeds beter in staat blijkt te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt om meer en beter gekwalificeerd personeel. Het aantal jongeren met een mbo-diploma op niveau 3 en 4 stijgt, zo blijkt uit eerste sectorgegevens die in het kader van de benchmark mbo worden verzameld. Van de jongeren die een mbo-opleiding op niveau 3 volgen, verlaat in 2006 69 procent de school met een diploma. Een lichte stijging van 1,5 procent ten opzichte van 2005. Van de jongeren met een opleiding op niveau 4 verlaat in 2006 77 procent het mbo met een diploma. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2005. Ook op niveau 2 is sprake van een stijging van het aantal jongeren dat met een diploma het mbo verlaat. Dit aantal is in 2006 gestegen met 4,2 procent tot 49 procent.

25 Procent mbo-instroom heeft geen diploma
Ook levert het mbo een stevige en groeiende inspanning om jongeren met achterstanden en problemen waar mogelijk tot een startkwalificatie te brengen. In 2006 heeft bijna een kwart van de deelnemers in het mbo geen diploma voortgezet onderwijs. Ook bij deze groep is sprake van een verbetering van de resultaten. Het aantal jongeren dat een mbo-opleiding op niveau 1 volgt en met een diploma het mbo verlaat is in 2006 42 procent, een stijging van 13,5 procent ten opzichte van 2005.

Terugdringen schoolverlaten uit eigen middelen opgebracht Om de beleidsdoelstelling van halvering van het aantal schooluitvallers in 2010 (ten opzichte van 2002) de komende jaren te realiseren blijven forse inspanningen noodzakelijk. Bij de minst problematische oorzaken van voortijdig schoolverlaten valt immers het makkelijkst resultaat te boeken. De resterende problematiek zal dus steeds hardnekkiger worden en die groep jongeren vraagt een veel intensievere begeleiding. De in de vorige kabinetsperiode beoogde financiële intensiveringen in dit beleid zijn tegelijkertijd gepaard gegaan met bezuinigingen elders. Per saldo zijn de gerealiseerde verbeteringen in het afgelopen jaar uit eigen middelen tot stand gekomen en dus ten koste gegaan van andere prioriteiten.

Bijlage
Brief MBO Raad aan Tweede Kamer: 'Noodzakelijke investeringen blijven uit'