Stichting Natuur en Milieu

EU strooit voorlopig nog met landbouwsubsidies

20 november 2007 - Een gemiste kans om vanaf nu een begin te maken met duurzamer landbouwbeleid. Dat stelt Stichting Natuur en Milieu in een eerste reactie op de 'Health Check' van Europees Commissaris Fischler Boel, een tussentijdse evaluatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in Europa dat jaarlijks 54 miljard euro kost. 'De ernstig zieke patiënt wordt hier niet beter van', zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Volgens Natuur en Milieu komt de hervorming van het Europees landbouwbeleid te voorzichtig en te traag op gang. De huidige besteding van de miljarden euro's landbouwsubsidies zijn niet meer van deze tijd. Niet alleen omdat de landbouwprijzen inmiddels hoger zijn en inkomenssteun helemaal niet meer nodig is, maar vooral omdat de subsidies rondgestrooid worden zonder noemenswaardige maatschappelijke tegenprestatie. Dit terwijl uit onderzoek van het MNP blijkt dat de landbouwsubsidies heel goed zijn in te zetten voor natuur en landschap. Zo kan met een gerichte inzet in een 'Fonds voor Natuur en Landschap' de verdrogingsproblemen in meer dan de helft van de belangrijkste natuurgebieden worden aangepakt en kunnen internationaal bijzondere landschappen worden beschermd.

De Health Check kijkt niet verder dan 2013. Tot die tijd valt er weinig te verwachten van een duurzaam landbouwbeleid. De Commissie erkent dat tegenprestaties van landbouwbedrijven niet effectief genoeg zijn, maar laat de kansen liggen. Nederland kan overigens wel zelf meer eisen stellen aan de landbouwsubsidies, bijvoorbeeld geen subsidie als houtwallen verdwijnen of voorkomen dat grasland in veenweidegebieden wordt omgezet in maïsland. Landen als Groot-Brittannië en Duitsland stellen al meer eisen aan de subsidies dan Nederland.

Publicatiedatum: 20-11-2007