Provincie Utrecht

Provincie stimuleert langer wonen in eigen huis

20-11-2007 -

Fysiek aanpassen woningen en zorg op maat

In de gewesten Eemland en Utrecht-West moeten de komende jaren een groot aantal woningen `levensloopbestendig' worden gemaakt. Dit betekent dat ervoor wordt gezorgd dat mensen langer in hun eigen huis en omgeving kunnen blijven wonen, met de faciliteiten en zorg die daarbij nodig zijn. De Provincie Utrecht stelt voor elk gewest EUR 1 miljoen beschikbaar om innovatieve (voorbeeld)projecten te stimuleren en te ondersteunen.

Eerder werd al een Bestuurlijke Overeenkomst Wonen Welzijn Zorg ondertekend waarin de deelnemende partijen verklaren om in de periode tot 2015 ten behoeve van de doelgroepen ouderen, chronisch zieken en mensen met een verstandelijke- en/of lichamelijke- en/of psychische beperking woningen te zullen realiseren met faciliteiten voor zorg en welzijn. Het gaat hierbij om minimaal 1800 en maximaal 2800 zorgwoningen.

In Utrecht West zijn bij het project betrokken de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen, De Ronde Venen, Lopik, Montfoort, Oudewater, en Woerden. In Eemland gaat het om Amersfoort, Baarn, Soest, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Leusden en Woudenberg. De betrokken gemeenten krijgen de regie, zij stellen samen met organisaties een lokaal plan op. In de gewesten Eemland en Utrecht-West komen publiekscampagnes om eigenwoning bezitters bewust te maken hoe ze hun woning kunnen aanpassen en het mogelijk maken er langer te blijven wonen.

De bestuurlijke overeenkomsten worden door de provincie gesloten in het kader van het programma Wel Thuis! Daarmee wordt onder andere ondersteuning geboden aan de invulling van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waarvan de verantwoordelijkheid bij gemeenten ligt. Welzijn wordt daarbij gezien als de onmisbare schakel voor het functioneren van de sociale systemen. Inwoners worden in hoge mate afhankelijk van een professioneel welzijnaanbod. Woningen worden bijvoorbeeld fysiek toegankelijk voor alle doelgroepen, maar om aan de eisen te voldoen moet er bijvoorbeeld ook 24 uur per dag op afroep zorg beschikbaar zijn voor bewoners. Naast de regio-specifieke projecten zijn er in het kader van de bestuursovereenkomst ook nog enkele aanvullende lokale projecten. Het ministerie van VROM stimuleert in het hele land projecten die er toe bijdragen dat woningen `levensloopbestendig' worden.

Meer informatie: Kato Marijs, telefoon 2153