persbericht
20 november 2007
nummer persbericht 071120N
Unieke impuls voor kwaliteit Nijmeegse schoolgebouwen
Overdracht eigendom naar schoolbesturen zorgt voor versnelling nieuwbouw
Gemeente en schoolbesturen willen de vernieuwing van schoolgebouwen versnellen. Zodoende kan aan de komende generaties schoolkinderen goede onderwijshuisvesting worden geboden. Met dat doel draagt de gemeente het eigendom van schoolgebouwen over aan de schoolbesturen. Deze vergaande 'doordecentralisatie' van verantwoordelijkheden is uniek in Nederland. Met de nieuwe aanpak lukt het om de komende 40 jaar zeventig procent van de gebouwen te vernieuwen en dertig procent te renoveren.
Burgemeester en wethouders hebben voor de overheveling van de schoolgebouwen een basisovereenkomst vastgesteld, die wordt voorgelegd aan de schoolbesturen en de Gemeenteraad. Streven is per 1 januari 2008 met de nieuwe werkwijze te starten.
De gezamenlijke ambitie van besturen en gemeente is om in de komende 40 jaar alle gebouwen volledig te vernieuwen of te renoveren. Dit garandeert eigentijdse en prettige onderwijsgebouwen voor volgende generaties leerlingen. Over 40 jaar is de gemiddelde leeftijd van een schoolgebouw twintig jaar.
Met de nieuwe werkwijze verdeelt de gemeente jaarlijks 13,9 miljoen euro over de schoolbesturen voor de huisvesting. In het coalitieakkoord is 2 miljoen euro vrijgemaakt voor een extra injectie in de kwaliteit van de schoolgebouwen.
Tot nu toe ontvangen scholen op aanvraag subsidie van de gemeente voor nieuwbouw of renovatie. Hiervoor werd jaarlijks een Integraal Huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. Met dit systeem lukt het onvoldoende om tempo in de vernieuwing van schoolgebouwen te houden. Door het geld voor onderwijshuisvesting rechtstreeks te gaan verdelen en het eigendom over te dragen, krijgen de schoolbesturen meer sturing op hun vastgoed. Dit stelt hun in staat om de kwaliteit van de schoolgebouwen te verbeteren. De gemeente heeft de plicht en het recht om gebouwen tegen WOZ-waarde terug te kopen als een schoolbestuur deze wil afstoten.
Gemeente Nijmegen