Juridische ondersteuning honderden bedreigde vrouwen groot probleem
20/11/2007 12:11
Federatie Opvang
Gebrekkige juridische begeleiding van slachtoffers van huiselijk en eergerelateerd geweld die zonder verblijfsvergunning in een opvang instelling verblijven is een groot probleem. Tijdens een werkbezoek aan de Federatie Opvang heeft de Federatie aan staatssecretaris Albayrak gevraagd om actie te ondernemen. De staatsecretaris heeft aangekondigd spoedig mogelijke oplossingen en verbeteringen te willen bezien en bewerkstelligen.
Vrouwen die onvoldoende juridische ondersteuning krijgen lopen het risico dat zij niet krijgen waar ze volgens de vreemdelingenwet recht op hebben. De medewerkers van de opvanginstelling proberen te doen wat ze kunnen, maar hun taak is hulpverlening en niet het verlenen van juridische bijstand. Het invullen van formulieren en het uitleg geven over procedures is bovendien tijdrovend waardoor de hulpverlening aan andere vrouwen in de knel komt. Het aantal vrouwen dat goede juridische begeleiding nodig heeft is aanzienlijk. Van het totaal aantal opnames van vrouwen en hun kinderen in instellingen voor vrouwenopvang in Nederland, heeft circa 10% van hen een onzekere verblijfsstatus bij binnenkomst. In de Roggeveen in Amsterdam bijvoorbeeld hebben van de 200 volwassenen en 220 kinderen, 20 volwassenen en 25 kinderen een onzekere verblijfstitel. Van de opname van 481 vrouwen en 521 kinderen in de regio Gelderland in 2006, hadden 59 vrouwen een onzekere verblijfstitel.
Ineke Smidt, directeur Federatie Opvang en Stichting tegen Vrouwenhandel: "Zonder deze juridische begeleiding zitten sommige opvanginstellingen met de handen in het haar. Zij willen deze vrouwen ondersteunen bij de aanvraag van hun verblijfsvergunning en alle rompslomp daaromheen, maar hebben niet de tijd en de juridische expertise. In sommige gevallen leidt dit er zelfs toe dat deze vrouwen niet kunnen worden opgenomen door de opvanginstelling".
Tijdens het bezoek van de staatsecretaris van Justitie, mevrouw Albayrak, heeft zij aangegeven naar een oplossing voor dit probleem te willen zoeken. De staatssecretaris ziet de oplossing vooral in een beter gebruik van de juridische loketten die in de gemeenten aanwezig zijn. Daarnaast is ook gesproken over een 'veilige' manier van het aanvragen van een verblijfsvergunning door slachtoffers van eergerelateerd en huiselijk geweld; en verbetering van de doorstroom van cliënten met een (onzekere) verblijfstitel van opvang naar reguliere huisvesting (de uitvoering van de motie Albayrak van juni 2000). En er is gesproken over mogelijke samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om opvanginstellingen te ondersteunen bij het voeren van terugkeergesprekken.
De Federatie Opvang is blij met deze toezeggingen en ziet hierin een duidelijke verbetering voor de positie van deze kwetsbare groep vrouwen en een hart onder de riem voor de medewerker in de opvang.