Gemeente Someren


Verkopers van alcohol houden zich nog steeds niet aan de wet 13-11-2007
Verruiming sloopbonusregeling 13-11-2007
Misleidende rekening opname gemeentegids aan verenigingen 06-11-2007 Mag ik even een maatje meten in UW tuin? 30-10-2007 Maandag 3 december a.s. van 9.00 10.00 uur:
Burgemeester A. Veltman en wethouder M. Kusters Maandag 3 december a.s. van 16.00 17.00 uur:
Wethouder A. v.d. Velden-Coolen

Maandag 17 december a.s. van 16.00 17.00 uur:
Wethouders A. v.d. Velden-Coolen, M. Kusters en A. Thijs-Rademakers
Verkopers van alcohol houden zich nog steeds niet aan de wet

Tijdens de conferentie van het regionale alcoholproject Laat je niet flessen! zijn de resultaten van het mysteryshoponderzoek 2007 gepresenteerd. Universiteit Twente (UT) heeft met jongeren van 15 jaar, 218 supermarkten, cafés, discotheken en sportkantines uit de regio Zuidoost-Brabant bezocht. Uit dit onderzoek blijkt dat jongeren in Zuidoost-Brabant onder de 16 jaar zeer gemakkelijk alcohol kunnen kopen.

Resultaten nalevingsonderzoek 2007
In oktober 2006 is hetzelfde onderzoek uitgevoerd. Wanneer je de resultaten met elkaar vergelijkt, blijkt dat de cijfers uit 2007 nauwelijks verschillen met de resultaten uit 2006. De voorlopige onderzoeksresultaten geven aan dat meer dan 90 procent van de verkopers zich niet aan de leeftijdgrens van 16 jaar houdt. Sportkantines komen weer het slechtst uit de bus. In alle 60 sportkantines werd alcohol aan de minderjarige koper verstrekt. In de cafés en discos in de regio werd in 98 procent van de gevallen alcohol verkocht. De supermarkten in de regio deden het beter dan vorig jaar, bij 85 procent van de pogingen kon alcohol worden afgerekend. Niet-naleving 2006 Niet-naleving 2007
Sportkantines 100% Sportkantines 100% Cafés/discotheken 95,2% Cafés/discotheken 98,8% Supermarkten 91,4% Supermarkten 85,3%

Mysteryshoponderzoek
Voor het onderzoek is de methode van mysteryshopping gebruikt om vast te stellen in hoeverre personeel van sportkantines, horeca en supermarkten de leeftijdsgrenzen naleeft. Vier getrainde mysteryshoppers (2 jongens en 2 meisje, allemaal 15 jaar oud) hebben, zichzelf voordoende als reguliere klant, geprobeerd om alcohol te kopen in deze gelegenheden (terwijl verkopers niet aan 15 jarigen mogen verkopen). Allereerst zijn door de Universiteit Twente 218 verkooppunten (60 sportkantines, 83 cafés/discotheken en 75 supermarkten) geselecteerd om te bezoeken. Belangrijkste criteria hierbij waren (1) representatieve spreiding over de regio Zuidoost-Brabant (2) er moet een normale situatie nagebootst kunnen worden. Immers, het mag niet opvallen dat er mysteryonderzoek plaatsvindt.

Project Laat je niet flessen!
Het regionale project Laat je niet flessen! dat in november 2006 is gestart heeft als doelstelling het gebruik van alcohol door jongeren onder de 16 en openbaar dronkenschap terug te dringen. Daarvoor worden meerdere maatregelen tegelijkertijd genomen. Aan het project nemen alle 21 SRE-gemeenten deel en daarnaast werken diverse instellingen en organisaties mee.

Doorpakken
Door controles, publiciteit, aandacht van de media en voorlichting is het alcoholprobleem onder jongeren op de agenda gezet. Dat is goed, maar de resultaten tonen ook aan, dat deze acties alleen onvoldoende zijn om de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren op korte termijn te beïnvloeden. Regelgeving, handhaving met het vooruitzicht op sancties zoals boetes of zelfs sluiting zijn kennelijk echt nodig om verstrekkers van alcohol te houden aan hun wettelijke verplichting. Dat vereist van betrokken gemeenten vasthoudendheid om de rug recht te houden nu het erop aan komt. Diverse acties zitten in de pijplijn en zullen komende jaren op lokaal niveau uitgevoerd worden. Naast voorzetting van handhavingsacties met het bijbehorend lik op stuk beleid valt te denken aan een pilot keetbeleid.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u kijken op www.sre.nl/alcoholenjongeren.

Verruiming sloopbonusregeling

Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober 2007 heeft de gemeenteraad besloten tot verruiming van de zogenoemde sloopbonusregeling. Deze regeling maakt deel uit van het bestemmingsplan Buitengebied 1998 en komt er kort gezegd op neer dat een bonus verkregen kan worden bij sloop van overtollige (voormalige) agrarische bebouwing in de vorm van extra bijgebouwen bij een burgerwoning en/of extra inhoud van de woning.

De verruiming waartoe de raad besloten heeft komt er samengevat op neer dat andere locaties buiten de locatie waarop de woning zich bevindt (eenmalig) ingezet kunnen worden om extra bouwvolume en/of oppervlakte bijgebouwen te creëren. Voorts is de provinciale regeling met betrekking tot extra bijgebouwen overgenomen die erop neerkomt dat maximaal 25% van het te slopen oppervlak (boven de standaardmaat van 75 m² bijgebouwen bij een woning) kan worden toegevoegd aan de oppervlakte bijgebouwen tot een maximale oppervlakte van 200 m². De precieze voorwaarden vindt u terug op de homepagina onder de knop reconstructie, onder het kopje verruiming sloopbonusregeling.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Joop Peeters van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, tel. 0493-494888.

Door City & Tourist Promotions:
Misleidende rekening opname gemeentegids aan verenigingen

De uitgever City & Tourist Promotions heeft deze week organisaties/verenigingen die opgenomen zijn in de gemeentegids van Someren een rekening gestuurd. In de kleine letters staat vermeld dat de bijdrage vrijwillig is. De verenigingen hoeven de rekening dus niet te betalen. De gemeente is van deze actie niet op de hoogte gesteld en vind het zeer misleidend. De gemeente is het niet eens met deze manier van werving.

Opname gemeentegids gratis
Om de twee jaren ontvangen organisaties/verenigingen van de gemeente Someren een brief om hun gegevens te controleren voor opname in de nieuwe gemeentegids. Hierin staat ook vermeld dat deze opname gratis is. U hoeft alleen te betalen indien u een advertentie wilt plaatsen. De kosten van de gids worden door deze advertenties betaald.

Misleidend
Dit jaar heeft City&Tourist Promotions buiten de gemeente om alle organisaties/verenigingen een rekening gestuurd. De gemeente is van deze actie niet op de hoogte gesteld en staat ook niet achter deze manier van werven. De gemeente wil daarom iedereen er op wijzen dat deze rekening niet betaald hoeft te worden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerksters van communicatie van de afdeling Burger en bestuur, tel. 0493-494888.


Mag ik even een maatje meten in UW tuin?

Deze vraag kan de komende tijd aan u worden gesteld. In onze en enkele omringende gemeenten vindt een bijhoudingsronde plaats voor de Grootschalige Basis Kaart Nederdland (GBKN).

De Grootschalige Basis Kaart Nederland (GBKN) is de meest gedetailleerde topografische basiskaart van heel Nederland. De eerste aanzet voor deze kaart is vastgelegd in een Koninklijk Besluit in 1975. Het idee erachter is dat er één Basiskaart beschikbaar is die door meerdere partijen gebruikt wordt om hun eigen beheerszaken op uit te voeren (leidingen, grenzen, uitbreidingsplannen, enz.). Dit kunnen nutsbedrijven, Kadaster, Waterschappen en gemeenten zijn. In Noord-Brabant en Limburg wordt deze kaart gemaakt en bijgehouden door de Stichting GBKN Zuid.

Op dit moment vindt een bijhoudingsronde plaats in onze gemeente. Dit betekent dat door middel van landmetingen informatie aan de kaart wordt toegevoegd. Deze metingen zijn uitbesteed aan een Ingenieursbureau. In onze gemeente is dat het bureau: Landmeetkundig Bureau Gubbels BV uit Weert. De metingen kunnen niet altijd op openbaar terrein plaatsvinden en soms is het nodig om metingen te doen op uw terrein. De medewerker van het Ingenieursbureau zal aan u toestemming vragen wanneer een meting in uw tuin gewenst is. Graag wil de Stichting GBKN-Zuid uw medewerking hiervoor vragen. De medewerkers van het Ingenieursbureau kunnen zich desgewenst aan u legitimeren. De bijhoudingsronde vindt plaats in 2007 maar ook daarna zal het bureau de veranderingen blijven opmeten.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de GBKN dan kunt u via internet de site van het Landelijke Samenwerkings Verband GBKN raadplegen. Het adres is: www.GBKN.nl. In de rubriek regionale organisatie kunt u kiezen voor informatie over de Stichting GBKN-Zuid.