SARA
gepubliceerd op maandag 19 november 2007
SARA's deelname aan SC|07 in Reno
SC|07 is een internationale conferentie op het gebied van high performance computing, networking, storage en analyse die ieder najaar plaatsvindt in de Verenigde Staten. Dit jaar trad Reno (Nevada, VS) op als gastheer voor de ruim 8.000 deelnemers van de conferentie en de beurs. Aan SC|07 namen vrijwel alle organisaties deel die actief zijn op het gebied van grootschalige ICT.
SC|07 werd van 12 tot 16 november gehouden in het Reno Sparks Convention Center. Zie ook: sc07.supercomputing.org/
De Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) organiseerde net als in voorgaande jaren een 'Holland Paviljoen' op de expositie bij de 'Research Exhibits'. In een grote stand hebben wetenschappers van diverse Nederlandse instituten hun activiteiten gepresenteerd op het gebied van (super)rekenen, geavanceerde ICT- of visualisatiesystemen, netwerken en grid.
Tijdens SC|07 heeft SARA verschillende demonstraties geven op een 5x3 OptIPuter Tiled Panel Display (TPD). SARA heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de locatie van de grafische kaart te scheiden van de plek waar de display is opgesteld. Een grafische kaart of een display in het kader van OptIPuter maakt deel uit van een grootschalige infrastructuur. Dit betekent dat een OptIPuter-display in feite een cluster van beeldschermen is, met andere woorden een Tiled Panel Display. Een grafische kaart moet in dit verband gezien worden als een verzameling van krachtige high-performance werkstations met snelle 3D-hardware en dual processors.
4K digital mediastreaming vanaf Amsterdam
Vanaf het Amsterdam LightHouse, een samenwerkingsproject van SARA en de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn verschillende datasets gestreamed naar het TPD in het Holland Paviljoen op SC|07 in Reno. Daarbij is gewerkt met meerdere (tot zeven) 4K-streams tegelijkertijd. Er werd gestreamed vanaf een node van de UvA-DAS3-cluster, een vijftal nodes van de visualisatiecluster bij SARA en vanuit een node bij EVL.
De datasets bevatten opnamen van het Holland Festival (Era la Notte), opnamen van straattaferelen in Amsterdam en wetenschappelijke datasets op het gebied van astrofysica en tornadosimulaties afkomstig van UIC/EVL.
De transmissiesnelheid per datastroom bedroeg circa 1 Gbit/s. Voor de compressie is gebruik gemaakt van het DXT-algoritme (kleurencompressie, geen resolutieverlies). De uitdaging werd gevormd door het feit dat een 4K-datastroom 125 MB per seconde van disk leest en 1 Gbit/s over het netwerk stuurt.
Real-time streaming van data klimaatonderzoek
In het kader van het ESSENCE-project heeft het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek (IMAU) omvangrijke datasets berekend via de DEISA-infrastructuur. Dit heeft geresulteerd in een output van 50 TB. Selecties uit deze 50 TB zijn vanuit Reno gerendered op de supercomputing-infrastructuur bij SARA in Amsterdam en vervolgens naar Reno gestreamd via de door SARA ontwikkelde applicatie TOPS. Prof. Henk Dijkstra (IMAU) heeft de beelden in Reno geanalyseerd en toegelicht.
Optical Multicast van high performance digital media
In samenwerking met Nortel en StarLight heeft SARA HDTV-videodatastromen gestuurd van het Holland Paviljoen naar de Nortel-stand op SC|07, waar ook HDTV-datastromen binnenkwamen uit Barcelona (I2CAT), Ottawa (CRC en Nortel) en Chicago (IRNC/StartLight). In de Nortel-stand werden de stromen via Optical Multicast vermenigvuldigd en teruggestreamed naar de andere sites. Elke site ontving dus alle datastromen. Multicast wordt gewoonlijk toegepast op IP-niveau. Bij dit experiment is een lichtpad gemulticast.
Lichtpad Amsterdam-Reno
Vanuit het Amsterdam LightHouse is, via NetherLight in Amsterdam en StarLight in Chicago, een lichtpad naar Reno gerealiseerd.
Bovengenoemde demonstraties werden gesponsord door NCF en Phosphorus en zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met UvA, SURFnet, IMAU, CineGrid.org, EVL/UIC, Calit2/UCSD, Nortel en StarLight.
Demonstratie DEISA-accounting
SARA is verantwoordelijk voor de accounting en de ontwikkeling van accounting service voor DEISA. DEISA staat voor 'Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications' en is gericht op het combineren van de HPC-infrastructuren van elf Europese HPC-centra tot één grote Grid-infrastructuur. Op SC|07 heeft SARA een demonstratie gegeven van de user interface die de accountinformatie online van de DEISA-systemen ophaalt en toont op diverse managementniveaus.