Ingezonden persbericht
CHAMPAGNE AAN ZEE & SPRANKELEND
Champagne aan Zee was veel een groot feest voor de meer dan 700 bezoekers in de Hotels van Oranje. Het grotere aantal bezoeker bevestigt het beeld dat de interesse in mousserende wijn stijgend is.
Op deze overzichtsproeverij waren meer dan 20 champagnehuizen vertegenwoordigd en evenveel producenten van mousserende wijnwereld buiten champagne vertegenwoordigd. Ook de speciale proeverijen (Roséchampagne, Kaviaar, Charles Heidsieck, Taittinger en Nicolas Feuillatte) waren allen volgeboekt.
Wat zou Champagne aan Zee zijn zonder een uitverkiezing van een 'beste Champagne Brut'? Een winnaar die wordt gekozen na uitgebreid proeven van een groot aantal Brut Champagnes van kwaliteit. Een echte competitie, waarbij grote namen niet tellen. Want er wordt blind geproefd. En waar eerste worden een grote eer is, is het helemaal geen schande om geen winnaar te zijn. De kwaliteit is over de gehele linie domweg bijzonder goed.
De winnaars werden door het Perswijnpanel gekozen de uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 7 van Perswijn. Een proeverij met veel grote namen, en ook de wijnen van een paar -steeds betere- kleine huizen, die ook nu verrassend uit de bus kwamen. Wederom werd de Philipponnat Royal Réserve tot winnaar gekroond. Het panel was er zelf confuus van. Maar het demasqué liet wederom dit resultaat zien. Dat Philipponnat steeds weer wint in zo'n sterk veld wil zeggen dat het domweg een heerlijke champagne is.
Een bijzonder eervolle tweede plaats was er voor de Barnaut Blanc de Noirs Brut, een zeer betaalbare champagne gemaakt van 100% pinot noir. Een bijzondere prestatie. De derde prijs ging naar de heerlijk elegante Henriot Brut Souverain . Henriot is misschien niet zo bekend, maar een huis dat fraaie champagnes maakt. Deze mooie derde plaats bewijst dat. We kunnen er weer tegen met de feestdagen.
1 Philipponnat, Royale Réserve
Vinites, 9
2 Barnaut, Blanc de Noirs
Moolenaar, Tamis, 8
3 Henriot, Souverain
Henri Bloem, ¤ 29,95
De wedstrijd voor de prijs van de beste mousserende wijn is altijd een spannende aangelegenheid, en op de een of andere manier vaak een wedstrijd tussen Frankrijk en Spanje. De helft van de finalewijnen kwam uit Frankrijk, de andere helft uit Spanje, op één wijn na, de Simonsig uit Zuid-Afrika. De finalewijnen worden blind geproefd, en tot verrassing van de panelleden is het niet altijd direct te zeggen of een wijn uit Spanje komt of uit Frankrijk, terwijl iedereen een Cava toch vaak direct meent te herkennen. Nee dus. Toch waren er twee Cava's bij de beste drie, en de wijn die eindigde op de derde plaats is toch wel heel getypeerd als Cava, met een aangename vleug grassigheid, wat rokerigheid en een vleugje hooi en boenwas. Een heerlijke Cava, zo werd geoordeeld over deze Reserva Heredad van Segura Viudas. Tussen de nummers een en twee staakten de stemmen bijna, het verschil was echt een neuslengte. De Brisebarre Vouvray was prachtig vol, met mooie zuren en veel frisheid. De winnaar, de Giro Ribot Extra Brut, was nét even gelikter en verleidelijker, een heerlijke open Cava, aantrekkelijk en sappig in de smaak. Een fraaie winnaar!
De winnaars
1. Giró Ribot, Extra Brut
Mireia's Import, ¤ 11,45
Vignoble Brisebarre, Vouvray
Okhuysen, ¤ 11,95
Segura Viudas Reserva Heredad
Sligro, 7
Het volgende evenement zondag 25 mei 2008 : Ontdek de wijnen van de Nieuwe Wereld.
Een overzichtsproeverij met veel speciale proeverijen over de wijnen van buiten Europa zoals Zuid Afrika, Chili, Argentinië, Canada, Nieuw Zeeland, Australië, Californië enz.
GrootSpraak maakt wijnrestaurant van het jaar bekend:
Hermitage uit Ridderkerk
Noordwijk, 19 november 2007, Gisteren werd de restaurantgids GrootSpraak 2008 tijdens de drukbezochte proeverij Champagne aan Zee & Sprankelend gelanceerd. De eerste gids werd overhandigd door auteur Ronald de Groot aan Gijsbert Bianchi van de sector Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland. Hij benadrukte nogmaals de belangrijke rol van in het restaurant: "De Chef wordt in het zonnetje gezet, maar de sommelier wordt vergeten". Restaurant Hermitage uit Ridderkerk ontving de titel "Wijnrestaurant van het jaar" dankzij een prima wijnkaart met prachtige spijs-wijn combinaties in nauwe samenspraak met de keuken. Daarnaast ontving het Scheveningse Seinpost de titel Visrestaurant van het jaar en Linnen uit Oisterwijk de titel Champagne restaurant 2008. De algemene titel restaurant van het jaar ging naar De Lindehof Nuenen.
In GrootSpraak krijgen 500 restaurants een beoordeling op de wijn. De totale wijnbeleving werd onder de loep genomen, niet alleen de wijnkaart maar ook de manier waarop in het restaurant met wijn wordt omgegaan. Gekeken wordt onder andere naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit, het wijnaanbod ten opzichte van de gerechten en de service in het restaurant. Alle wijnbars worden omschreven alsmede de restaurants waar men zelf wijn mag mee brengen. Uiteraard is er veel aandacht voor de restaurants waar de gerechten aangepast kunnen worden aan de wijnkeuze van de gast.
GrootSpraak is uniek, kritisch en onafhankelijk. In 2007 kwam de eerste editie van GrootSpraak uit, welke een leergids is gebleken voor menig restaurateur. GrootSpraak is dus spraakmakend.
Bestellen kan via http://www.grootspraak.nl/
Einde Persbericht
Voor informatie, recensie-exemplaren of een interview met de auteur: CK Media Promotions, Colette Klautz 076-5209237 of 06-20141188, Nieuwe Boschstraat 13, 4811 CS Breda, e-mail:
Perscontacten en Grootspraak
Colette Klautz
M 06-20141188,
colette@ckmp.nl
Acquisitie & Organisatie
André Sauerbier
andre@wijnpers.nl
M 06-45010718