Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Conflict gekraakt

De kraakbeweging is boos op de politici die de situatie rond het gekraakte pand Korte Leidsedwarsstraat 163 in Amsterdam misbruikten om een kraakverbod te eisen, terwijl ze niet werkten aan een echte oplossing. Na korte bemiddeling door de kraakbeweging is er nu een overeenkomst tussen de krakers en de eigenaar, waarmee beide partijen blij zijn.

Amsterdam, 19 november 2007

Na bemiddeling door vertegenwoordigers van de kraakbeweging is John Gregory, eigenaar van het pand en bewoner van de benedenverdieping samen met de krakers van de bovenverdieping tot een oplossing gekomen. Na een korte kennismaking zaten de heer Gregory en de krakers na het overwinnen van enig wantrouwen voor het eerst samen aan tafel. Zoals het vaker gaat met burenruzies, was de situatie van beide kanten uit de hand gelopen, maar toen men terug ging naar de kern bleek het redelijk eenvoudig.

Binnen enkele dagen kwam men tot een overeenkomst, die inmiddels door de advocaten is vastgelegd. Omdat de heer Gregory beloofde in tegenstelling tot de laatste 2,5 jaar daadwerkelijk iets met het pand te gaan doen, is afgesproken dat de krakers met een termijn van twee weken vrijwillig vertrekken zodat beide partijen verdere kosten en moeite van een rechtszaak worden bespaard. Daarnaast werd overeengekomen dat de krakers in de tussentijd zachtjes door het huis zouden lopen en dat de heer Gregory niet meer vuistenzwaaiend naar de krakers zou toekomen.

De misdragingen van de krakers, in de media zo breed uitgemeten, bleken wel mee te vallen. Bij het eerste bezoek van de bemiddelaars aan zowel eigenaar als krakers troffen zij een vervallen pand aan, waar door lekkage in alle verdiepingen gaten in de vloeren zaten. In het toilet van de krakers was zowel plafond als vloer deels ingestort, en langs de rioolpijpen sijpelde water naar beneden. Dit is de krakers moeilijk te verwijten, aangezien dit alleen het resultaat kan zijn van gebrek aan onderhoud in de tien jaren dat Gregory eigenaar van het pand is.

Dit geeft te denken. Men heeft voor het (provisorisch) verhelpen van een lekkend dak toch geen bouwvergunning nodig? Opvallend was ook dat de heer Gregory in dit overleg niet de indruk gaf geterroriseerd te worden. De meeste last had hij van het geluid van mensen die door het huis liepen, maar toen werd voorgesteld dat krakers hun schoenen uit deden als ze binnen waren vond hij dat weer een beetje overdreven. Het was ook voor de kraakgroep verassend dat een oplossing zo snel gevonden kon worden, gewoon door met beide partijen om de tafel te gaan zitten.

De afgelopen tijd heeft de media veel aandacht voor dit geval gehad. Dat is opgepikt door de politiek. Vooral de VVD en het CDA maakten zich ontzettend boos over de "terrorisering" en gebruikte het als wapen om het kraakverbod te propageren. Deze politieke partijen deden dit zonder te proberen met de krakers in contact te treden en aldus tot een vruchtbare oplossing te komen. Terwijl een oplossing het enige was waar de heer Gregory behoefte aan had.

--


Ingezonden persbericht