Mercer Global Resource Center
Wereldwijd vergelijkend overzicht van personenbelasting - landenklassement
UK
Londen, 19 november 2007
* België, Denemarken en Hongarije zijn de minst aantrekkelijke landen op het vlak van personenbelasting
* De Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong en Rusland zijn het aantrekkelijkst
* Gehuwde werknemers met 2 kinderen zijn beter af dan alleenstaande werknemers
Volgens een wereldwijde onderzoek door Mercer zijn de Verenigde Arabische Emiraten (UAE), Rusland en Hong Kong de aantrekkelijkste landen op het vlak van personenbelasting terwijl in België, Denemarken en Hongarije de belastingvoet het hoogst is. Algemeen genomen tonen de gegevens ook aan dat gehuwde werknemers beter af zijn dan alleenstaande en dat gehuwde werknemers met 2 kinderen het meest bevoordeeld zijn.
Mercer's 'Worldwide Individual Tax Comparator Report' onderzoekt de belasting- en voordelensystemen uit 32 verschillende landen waarbij de nadruk ligt op de structuur van de personenbelasting, het gemiddeld salaris en de burgerlijke staat. Deze gegevens worden gebruikt door multinationals bij de samenstelling van het verloningspakket voor hun expatriates en hun plaatselijke werknemers.
Wanneer we rekening houden met het percentage beschikbaar netto inkomen zijn de Verenigde Arabische Emiraten fiscaal gezien het aantrekkelijkst voor alleenstaande managers. Ze staan bovenaan de rangschikking omdat zij geen inkomensbelasting heffen en de sociale zekerheidsbijdragen slechts 5 % uitmaken van het brutoloon van een werknemer. Rusland, dat op de tweede plaats staat, past een vlaktaks toe van 13 % voor alle inkomens terwijl in Hong Kong, op positie 3, belastingen en sociale zekerheidsbijdragen beperkt zijn tot 14,2 % van het bruto inkomen.
Algemeen genomen, met uitzondering van Rusland, hebben Europese landen een minder aantrekkelijk belastingregime en domineren ze de lagere regionen van de rangschikking. UK staat op de 14de plaats, gevolgd door Ierland (18), Spanje (19) en Zwitserland (21). Frankrijk en Duitsland staan respectievelijk op de 22ste en de 29ste plaats.
Onderaan de rangschikking vinden we Hongarije (30), Denemarken (31) en België (32), waar alleenstaande managers respectievelijk 48,5 %, 48,6 % en 50,5 % van hun bruto inkomen afstaan aan belastingen en sociale zekerheidsbijdragen.
Brian Waite, senior consultant en gespecialiseerd in internationale vraagstukken, licht toe: 'Locale belasting is één van de vele factoren waarmee multinationals rekening houden wanneer ze wereldwijd personeel te werk stellen. Het heeft een belangrijke impact op het nettoloon en in sommige landen met lage of zelfs zero belasting is het een belangrijk incentive om er te werken. In landen met een hoge belastingvoet, zijn multinationals genoodzaakt compensaties voor te stellen aan hun expatriates zodat hun koopkracht minstens op hetzelfde niveau blijft als in hun thuisland.
'Andere belangrijke overwegingen voor vergoedingen aan expatriates zijn huisvesting, privé-onderwijs en de plaatselijke kosten voor levensonderhoud en er zijn bijkomende verwikkelingen voor wat betreft bijdragen aan het pensioenplan in het land van herkomst. Al deze factoren kunnen bijdragen tot de hoge kost van wereldwijd tewerkgesteld personeel.'
Markus Wiesner, hoofd van Mercer in Dubai voegt eraan toe: 'We ondervinden vaak dat de nul-belasting in de UAE voor expatriates een sterke drijfveer is voor opdrachten van korte termijn. Gedurende 3 tot 5 jaren kunnen jonge professionelen hun spaargeld opbouwen. Bij terugkeer naar hun moederland kunnen ze zich een hypotheek veroorloven. Senior executives kunnen hun spaargeld voor hun pensioen maximaal doen aangroeien. Het is in deze specifieke groepen dat we een goede mix van getalenteerde expatriates in Dubai kunnen tewerkstellen.'
Aziatische landen domineren de top van de rangschikking met Hong Kong, Taiwan, Singapore, Zuid-Korea en China (Beijing) op de plaatsen 3, 4, 5, 6 en 7. Het laagst gerangschikt in Azië is India, op positie 14. In Amerika staan Mexico (8), Brazilië (9) en Argentinië (10) hoger gerangschikt dan de USA (14) en Canada (20).
Niklaus Kobel, onderzoeker bij Mercer in Genève zegt: 'De burgerlijke staat is nog altijd een belangrijke factor in de bepaling van de locale belastingsvoet. De gegevens tonen een fluctuatie aan in de toegepaste belastingsvoeten op basis van het inkomen van een werknemer en zijn burgerlijke staat. Het is belangrijk te noteren dat hoge belastingsvoeten niet noodzakelijk synoniem zijn voor minder welvaart.'
Niet alle belastingssystemen verschillen op basis van burgerlijke staat. Gehuwde werknemers in Brazilië, India en Turkije hebben gelijkaardige belastingsvoeten als alleenstaande werknemers.
Noot aan de redactie
Mercer's '2007 Worldwide Individual Tax Comparator report' is speciaal uitgewerkt om bedrijven te helpen in het begrijpen, analyseren en vergelijken van persoonlijke belastingsvoeten en belastingcomponeneten. In totaal namen 32 landen deel aan het onderzoek dat HR-afdelingen helpt om correct gestructureerde, competitieve en aantrekkelijke salarispakketten samen te stellen.
Zie de onderstaande tabel (in het Engels) voor de volledige rangschikking, bijkomende informatie en bruto- en nettosalarisgegevens.
Belastingwetten kunnen wijzigen zonder verwittiging. De 'Worldwide Individual Tax Comparator' moet als algemene gids gebruikt worden en niet als een wettelijke, boekhoudkundige of andere professionele dienst.
Hong Kong waar het belasting- en financieel systeem aanzienlijk verschilt van dat in de rest van China, is in het kader van dit Mercer-rapport aangeduid als een apart land. De belastingvoeten vermeld in deze studie zijn gebaseerd op het gemiddelde salaris van een middenkader met een loon van $91,000 per jaar.