Ingezonden persbericht


MOgroep JEUGDZORG

PERSBERICHT

Utrecht, 19 november 2007

IN 2007 30% MEER ONDERZOEKEN KINDERMISHANDELING DOOR AMK

Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), onderdeel van Bureau Jeugdzorg, start steeds vaker een onderzoek naar mogelijke kindermishandeling. In 2006 nam het aantal onderzoeken met ruim 20% toe tot 13.815. Dit jaar zal het aantal onderzoeken verder stijgen tot ruim 18.000, een groei van circa 30%. Ook voor 2008 wordt een dergelijk groeipercentage verwacht. Eén en ander blijkt uit de folder jaarcijfers AMK 2006 en recent door MOgroep Jeugdzorg verzamelde cijfers per 1 oktober 2007.

Omvang kindermishandeling

Uit recent onderzoek naar de aard en omvang van kindermishandeling in Nederland blijkt dat in 2005 naar schatting tenminste 107.200 kinderen thuis werden mishandeld. Hans Lomans, bestuurslid Mogroep Jeugdzorg: 'Zowel het publiek als professionals aarzelen steeds minder vaak bij vermoedens van kindermishandeling contact op te nemen met een AMK. Hierdoor kan in een vroegtijdig stadium worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van kindermishandeling en de veiligheid van het kind beter worden gewaarborgd.'

Noodzaak structurele financiering

In 2008 krijgen de Bureaus Jeugdzorg éénmalig ¤ 9 miljoen om het groeiende aantal onderzoeken bij het AMK op te vangen. MOgroep Jeugdzorg zou graag zien dat deze incidentele middelen worden omgezet in structurele investeringen en heeft berekend dat daar bovenop nog zeker ¤ 8 miljoen extra nodig zal zijn. Hans Lomans: 'Om de structurele groei bij de AMK's op te kunnen vangen, pleiten wij voor een andere financieringssystematiek. Daarbij wordt jaarlijks een budget ter beschikking gesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de te verwachten groei van het aantal adviezen, consulten en onderzoeken. Wij zijn wat dat betreft blij dat minister Rouvoet van Jeugd & Gezin in zijn plan van aanpak kindermishandeling een andere dan de huidige financieringsmethodiek voor ogen heeft. Hij lijkt hiermee rekening te houden met diverse adviezen en uitkomsten van onderzoeken op dit terrein.'

Noodzaak betere samenwerking bij aanpak kindermishandeling

MOgroep Jeugdzorg benadrukt dat naast het vaststellen of er wel of geen sprake is van kindermishandeling het stoppen van de kindermishandeling en het beperken van de schadelijke gevolgen de hoogste prioriteit hebben van de sector. Uit recente onderzoeken blijkt steeds weer de noodzaak van betere samenwerking van betrokken hulpverleners bij de aanpak van kindermishandeling. Hans Lomans: 'De Bureaus Jeugdzorg bepleiten al langere tijd dat de coördinatie van zorg bij gezinnen, die te maken hebben met meerdere hulpverleners, bij één partij wordt belegd. Deze partij moet ook zeggenschap krijgen over de inzet van andere betrokken instanties. Indien het Bureau Jeugdzorg - bijvoorbeeld via een gezinsvoogd - betrokken is bij het gezin, dient de zorgcoördinatie bij het Bureau Jeugdzorg te worden belegd.' Deze opvatting sluit aan bij de aanbevelingen die de Inspectie Jeugdzorg begin 2007 heeft gedaan in het inspectierapport over het 'Maasmeisje'.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, drie Landelijk Werkende Instellingen, 52 Zorgaanbieders en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij komt op voor de belangen van de branche Jeugdzorg door lobby en profilering. Daarnaast voert MOgroep Jeugdzorg onder andere CAO-onderhandelingen, stimuleert en ondersteunt het ondernemerschap in de jeugdzorg, ondersteunt de werkgeversfunctie van de leden en initieert projecten en onderzoeken.

U kunt een gedrukt exemplaar van de folder opvragen bij MOgroep Jeugdzorg of een pdf-document vinden in de bijlage van dit persbericht.

Perscontacten: Jos Andriessen, tel. 030 -- 298 35 61 of 06 -- 21 84 73 72, andriessen@mogroep.nl