Gemeente De Ronde Venen


Nieuw beleid verhindert misbruik van horecavergunning door criminelen

Criminelen die de horeca in De Ronde Venen willen misbruiken voor het witwassen van geld en handel in drugs wordt de pas afgesneden.

Als het gevaar bestaat dat met een horecavergunning strafbare feiten zijn of worden gepleegd, kan de gemeente voortaan de vergunning weigeren of intrekken.

Dat is het gevolg van de BIBOB-beleidslijn voor de horeca en prostitutie die het college en de burgemeester woensdag 14 november 2007 hebben vastgesteld. Met de Wet BIBOB (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) kan de overheid dubieuze praktijken met vergunningen, subsidies en aanbestedingen tegengaan.

Vergunningen kunnen worden geweigerd of ingetrokken als het gevaar bestaat dat strafbare feiten zijn of worden gepleegd. College en burgemeester hebben 14 november vastgesteld hoe de wet in De Ronde Venen wordt toegepast.

Volgens de beleidslijn moet een ondernemer, tenzij het een stichting, vereniging of slijterij betreft, voortaan bij aanvraag of verlenging van bijvoorbeeld een horecavergunning meer informatie over zijn bedrijf verstrekken. Ook kan hij gevraagd worden een formulier in te vullen met vragen over bijvoorbeeld financieringsplannen of over de leidinggevenden en hun zakelijke relaties. Ook moet hij bepaalde stukken overleggen, zoals een financieringsovereenkomst of informatie over zijn arbeidsverleden. Aan de hand van deze gegevens kan de gemeente zijn integriteit en die van zijn zakelijke relaties beoordelen. Als er concrete aanleiding bestaat, kan ook een bestaande vergunninghouder aan een BIBOB-toets worden onderworpen.

Vermoedt de gemeente na bestudering van het formulier en de stukken, of aan de hand van andere beschikbare informatie, dat met of voor een vergunning strafbare feiten werden of worden gepleegd, dan kan het Landelijk Bureau BIBOB worden ingeschakeld. Dit bureau heeft toegang tot uitgebreide gegevens, zoals het Justitieel Documentatie Systeem en belastinggegvens. Is het onderzoek van deze gegevens afgerond, dan volgt er een advies aan de gemeente. Dit advies kan drie conclusies hebben: er is geen risico, een gering risico of een ernstig risico. De gemeente kan bij een ernstig risico de vergunning weigeren of intrekken, of bij een gering risico de vergunning onder voorwaarden verlenen.

De beleidslijn wordt besproken in de commissie Bestuur van 28 november 2007 en zal waarschijnlijk op 1 januari 2008 in werking treden.