Gemeente De Ronde Venen


Voorontwerpbestemmingsplan "Bedrijventerreinen Mijdrecht en Vinkeveen"

Burgemeester en wethouders hebben 14 november 2007 besloten in te stemmen met het voorontwerpbestemmingsplan Bedrijventerreinen Mijdrecht en Vinkeveen en het conceptbeeldkwaliteitsplan Bedrijventerrein Mijdrecht en Vinkeveen.

Nadat de commissie Ruimte op 26 november a.s. hierover is ingelicht, worden beide in het vooroverleg en de inspraak gebracht.

Het plangebied omvat twee deelgebieden: het bedrijventerrein Mijdrecht en het kleine bedrijventerrein Voorbancken in Vinkeveen. In de loop der jaren is met name het bedrijventerrein Mijdrecht verouderd, waardoor het niet meer voldoet aan de eisen van ondernemers. Het terrein moet voldoende aantrekkelijk zijn voor nieuw te vestigen bedrijven. Er heeft inmiddels een onderzoek plaatsgevonden naar de knelpunten en mogelijkheden op het bedrijventerrein. Dit heeft geresulteerd in een rapport "Bedrijventerrein Mijdrecht en / in de toekomst", dat in 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld. Naast de wens tot revitalisering is ook een benodigde actualisering van de vigerende bestemmingsplannen aanleiding tot dit nieuwe bestemmingsplan. De bestemmingen in dit bestemmingsplan worden in zijn algemeenheid behouden en daarnaast wordt de revitalisering mogelijk gemaakt. Het bestemmingsplan is dan ook enerzijds conserverend en anderzijds ontwikkelingsgericht van aard.

Om er voor te zorgen dat gevestigde bedrijven geen overlast voor de omgeving veroorzaken, is er voor gekozen een milieuzonering voor het gebied op te stellen. Zowel op het bedrijventerrein Mijdrecht als op Voorbancken zijn bedrijfswoningen gevestigd. In principe zijn alle woningen, ongeacht of dit bedrijfs- of burgerwoningen zijn, aan te merken als gevoelig. Indien op dat moment de milieuzonering volledig wordt toegepast, heeft dit als consequentie dat zeer veel bedrijven in beide plangebieden worden beperkt in de bedrijfsvoering. Een dergelijke beperking is ongewenst, zeker nu het gaat om een bestaande, historisch gegroeide situatie. Om die reden is de keuze gemaakt om onderscheid aan te brengen in bedrijfswoningen en burgerwoningen. Rond burgerwoningen zal de milieuzonering worden toegepast, rond bedrijfswoningen zal dit niet het geval zijn. Bewoners van bedrijfswoningen hebben zich bewust gevestigd op het bedrijventerrein, wetende dat hierbij hinder kan optreden door bedrijven. Het zou onrechtvaardig zijn om bedrijven te beperken in de bedrijfsvoering vanwege een bedrijfswoning die op eerder of later moment op het bedrijventerrein is of wordt gevestigd en waarop het betrokken bedrijf geen invloed kan of kon uitoefenen. Vooral doordat in het kader van de milieuvergunningverlening (dus los van de milieuzonering op basis van dit bestemmingsplan) een woning beperkingen kan opleveren voor de bedrijfsvoering van een naastgelegen bedrijf. Nieuwe bedrijfswoningen zijn in principe dan ook ongewenst. De bestaande bedrijfswoningen worden gehandhaafd en zijn nader aangegeven op de plankaart.

Op het bedrijventerrein Mijdrecht is ook een aantal burgerwoningen aanwezig. Het gaat hierbij om woningen die al aanwezig waren voordat het bedrijventerrein tot stand kwam. Dit zijn onder meer de woningen langs de Nutslaan en langs de Industrieweg (o.a. de monumentale boerderij met arbeiderswoningen). De toegestane bebouwingscontour (bouwvlak) zijn rond de burgerwoningen op de plankaart aangegeven. Uitbreiding van het hoofdgebouw is dan ook niet mogelijk. Evenals de bedrijfswoningen zijn ook burgerwoningen (met uitzondering van die langs de Nutslaan) niet langer gewenst op het bedrijventerrein. Dit houdt in dat ook nieuwbouw van burgerwoningen niet langer wordt toegestaan. Daarnaast heeft het college ook besloten de mogelijkheden te onderzoeken, in lijn met het rijksbeleid, om de werking van het plan uit te breiden tot onder het maaiveld.