FNV stelt looneis voor 2008 vast op 3,5%
19/11/2007 15:24
FNV Vakcentrale
De Federatieraad van de FNV heeft in meerderheid de maximale looneis voor komend cao-seizoen definitief vastgesteld op 3,5%. De onderhandelingsruimte voor 2008 bedraagt 4%. De discussie in het parlement van de FNV speelde zich af tegen een achtergrond van een zeer krappe arbeidsmarkt, de topinkomens en verwachte prijsstijgingen in gezondheidszorg, energie en supermarkten. Cao-coördinator Wilna Wind: "Deze looneis is niet gematigd, wel verantwoord."
Naast een structurele loonsverhoging zijn afspraken over collectieve resultaatafhankelijke beloningen en eenmalige uitkeringen mogelijk. Maar ook: werkgeversbijdragen die de pensioenpremies van werknemers verminderen. In specifieke situaties kunnen cao-onderhandelaars een extra structurele loonsverhoging afspreken. Bijvoorbeeld in sectoren met een grote loonachterstand of als er sprake is van een uitzonderlijke arbeidsmarktsituatie.
Het arbeidsvoorwaardenbeleid van Nederlands grootste vakcentrales spoort cao-onderhandelaars aan afspraken te maken over thuiswerken of telewerken. Ook wil de FNV komend seizoen heel nadrukkelijk afspraken over mantelzorg op de onderhandelingsagenda hebben.
Nieuw in het cao-beleid van de FNV is de term 'groene arbeidsvoorwaarden'. Het gaat daarbij om betrekkelijk eenvoudig te realiseren doelen die het milieu ontzien. Die variëren van een verklaring in de cao over de externe uitstoot van schadelijke stoffen tot een vergoeding van reiskosten voor openbaar vervoer en de fiets. Maar ook het gebruik van milieuvriendelijke lease auto's.
Eveneens een nouveauté in het arbeidsvoorwaardenbeleid is een zogeheten overnameclausule in de cao. Als er sprake is van overname of fusie, dan wil de FNV dat werknemers voortaan meedelen in de waardestijging. Daartoe wil Nederlands grootste vakcentrale een clausule in cao's opnemen die bepaalt dat 20% van de gecreëerde overwaarde naar de werknemers gaat.
Het vastgestelde arbeidsvoorwaardenbeleid biedt onderhandelaars een staalkaart aan cao-thema's, zoals een levenlang leren en werkzekerheid voor iedereen. Maar ook aan specifieke doelgroepen, zoals deeltijders, jongeren en flexwerkers. Ook is in de nota een apart hoofdstuk ingeruimd voor de snel groeiende groep zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers).
FNV