Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Bewoners Apeldoorn zamelen massaal plastic verpakking in

Rotterdam, 15 november 2007 ­ In de gemeente Apeldoorn worden sinds 3 november jl. als proef plastic verpakkingen ingezameld. En dat de inwoners daar gehoor aan geven, is maar al te duidelijk. Binnen een week zijn de opvallende oranje Plastic Heroes-bakken behoorlijk goed gevuld. Nedvang en de afvalinzamelaar in Apeldoorn, Circulus, zijn erg tevreden over het plastic verpakkingsafval dat is aangeboden. In vaktaal gesproken noemen ze dat `een mooie, schone afvalstroom'.

Tussen het ingezamelde plastic vindt Circulus naast flessen en flacons overwegend folies. Verder gunnen veel inwoners van Apeldoorn het plastic tasje een tweede ronde door het in de afvalbak te gooien. Jan Storm van de Stichting Nedvang (intermediair voor producenten en importeurs in het Besluit Verpakkingen) zegt uitgekeken te hebben naar de eerste resultaten van deze gemeente. "Apeldoorn is een zogenaamde DIFTAR-gemeente. Je betaalt daar voor de hoeveelheid afval die je als inwoner aanbiedt. We verwachtten in deze gemeente al dat het volume van plastic inzameling groter zou zijn dan in andere proefgemeenten, maar dat de kwaliteit ook zo goed zou zijn, mag een succes genoemd worden."

In Apeldoorn staan zes oranje Plastic Heroes-bakken en één ondergronds retourpunt. Maarten Cornelissen is projectleider inzameling plastic bij Circulus. Hij is ook onder de indruk van de resultaten tot nu toe: "Dat de Apeldoornse inwoners massaal aan het inzamelen zijn geslagen, is te merken. Om de twee à drie dagen moeten wij de bakken legen. In minder dan tien dagen tijd hebben wij 30 m3 plastic verpakkingsafval ingezameld."

De inzamelingsproef duurt in Apeldoorn nog tot minimaal 1 april 2008. Na afloop van de proef wordt op basis van de ervaringen en de resultaten bepaald of en hoe de inzameling van plastic verpakkingen in de hele gemeente wordt ingevoerd.

Milieu
Het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingen spaart het milieu en levert grondstof voor de productie van nieuwe plastic verpakkingen én van bijvoorbeeld autodashboards en tennisballen, kinderspeelgoed, plastic body's voor laptops en mobiele telefoons. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton. Nedvang is ervan overtuigd dat dit systeem een groot succes zal worden.

Plastic Heroes
Nedvang streeft ernaar dat de aparte inzameling van plastic verpakkingen net zo gewoon wordt als de inzameling van glas in de glasbak. Ter ondersteuning is door Nedvang de communicatiecampagne `Plastic Heroes' ontwikkeld. De campagne richt zich nu nog op de gemeenten die al inzamelen. Zodra het aantal gemeenten dat plastic verpakkingen gescheiden inzamelt, groot genoeg is, volgt een landelijke communicatiecampagne.

Noot voor redactie (