ICCO & Kerk in Actie geven 150.000 euro aan slachtoffers Bangladesh
19/11/2007 12:00
ICCO
ICCO & Kerk in Actie hebben 150.000 euro vrijgemaakt voor steun aan de slachtoffers van de cycloon in Bangladesh. Het geld is voor noodhulp als voedselpakketten en schoon drinkwater.
De cycloon trof het zuiden van Bangladesh afgelopen donderdagnacht. In totaal zijn tenminste 900.000 families slachtoffer. Nagenoeg alle oogsten zijn verwoest. Veel mensen zijn hun huis, vee of vissersboten kwijt. In de kuststreek, waar zo'n 3,2 miljoen mensen wonen, zijn hele stukken land onder water verdwenen. Tot nu toe zijn 2.300 doden geteld, maar volgens schattingen zal het dodental oplopen tot 10.000.
'Het grootste probleem is het gebrek aan schoon drinkwater. Alle drinkwaterplaatsen zijn verontreinigd met zeewater. Een uitbraak van diarree en andere water gerelateerde ziektes zal volgen', vertelt Kenny Terheijden, medewerker Bangladesh van ICCO & Kerk in Actie.
Bangladesh wordt geregeld getroffen door overstromingen en cyclonen, zoals in 1970 en 1991 toen honderdduizenden mensen werden gedood. De afgelopen jaren hebben de mensen - mede met steun van ICCO & Kerk in Actie - voorzorgsmaatregelen getroffen met de aanleg van waarschuwingssystemen en schuilplaatsen. 'Het dodental is daarom minder hoog dan toen, maar nog altijd schrikbarend groot. Bovendien is de kracht van deze cycloon groter geweest, waardoor de schade aan oogsten en eigendommen groter is dan bij de voorgaande rampen.'
ICCO & Kerk in Actie roepen hun achterban op om een bijdrage te leveren aan het noodhulpfonds via Giro 456, Kerk in Actie te Utrecht o.v.v. noodhulp.
ICCO & Kerk in Actie hebben in Nederland een gezamenlijk noodhulpprogramma. Daarbij verlenen zij niet alleen steun na een ramp, maar werken zij ook samen met mensen in ontwikkelingslanden aan het verkleinen van risico's van rampen, door hen voor te bereiden op rampen en door bijvoorbeeld het aanleggen van voedselvoorraden. Zij maken deel uit van het wereldwijde netwerk van kerken en kerkelijke organisaties, Action by Churches Together International (ACT).
http://www.icco.nl