Gemeente Deventer

Deelnemen aan Deventer

In Deventer praten we liever over participatie- dan over armoedebeleid. Iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. Mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, kunnen rekenen op financiële steun. Maar dat is niet het belangrijkste. "Mensen moeten met elkaar in contact komen."

Betrokkenheid bij de Deventer samenleving, dat is het uitgangspunt van het participatiebeleid. Daartoe initieerde de gemeente in 2005 de Rechtop!-regeling ter ondersteuning van mensen die, om welke reden dan ook, een aanmoediging nodig hebben tot deelname aan de samenleving. "We proberen mensen te verleiden om mee te doen", vertelt Ineke Maciag, projectcoördinator van Rechtop!.

Haar collega Tim Trooster vult aan: "De gemeente kende voorheen een heleboel kortingsregelingen, maar die brachten mensen niet echt in beweging. Mensen moeten juist met elkaar in contact komen. We zetten de financiële regeling daarom om naar een maatschappelijke beweging.

" Een beweging die al begint te leven in Deventer, zeggen de twee. Maciag: "Na een bezoek aan de Amazones (groep allochtone vrouwen die actief deelneemt aan de samenleving), werden we in de moskee zelfs in het vrijdagsgebed genoemd."

Leuk en luchtig
"Je kunt je afvragen wat schrijnender is: financiële, of sociale armoede", vervolgt Trooster. "Wij proberen vooral ons steentje bij te dragen aan het terugdringen van dat laatste. Het hangt namelijk niet altijd van geld af."

Rechtop! stimuleert mensen tot ondernemen. Zij die het nodig hebben, kunnen tegen een voordelig tarief lid worden van een sport- of muziekvereniging, of een cursus volgen. Mede dankzij het enthousiasme van talloze vrijwilligers gonst het van de sprankelende ideeën voor nieuwe projecten.

Een van de meest recente initiatieven is `Gezocht: keukenprins' een kookcursus voor mannen die (nog) niet kunnen koken. Voor mensen die graag zingen maar vooral houden van gezelligheid is het dweilkoor `Oude Jongens Krentenbrood' opgericht. Maciag over de projecten: "Het moet vooral leuk en luchtig zijn."

Leergeld
Stichting Leergeld streeft hetzelfde doel na, maar dan voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar. Ieder kind moet kunnen meedraaien in de samenleving, ook als ouders eigenlijk geen geld hebben om hun kroost lid te laten worden van een club of vereniging. Met het uitreiken van de zogenoemde `Leergeld cheque' aan gezinnen die een financiële tegemoetkoming nodig hebben, kan dat wel.

Om dit te kunnen doen, wordt Leergeld gesteund door de gemeente en werft het eigen fondsen. Voor het komende jaar is 75 duizend euro extra subsidiegeld beschikbaar gesteld. "Het aantal kinderen dat gebruik maakt van de regeling is spectaculair gestegen", motiveert Henk Groothuis, coördinator van de stichting, de noodzaak voor het aanvullende geld.

"Van tweehonderd in het aanloopjaar, naar vierhonderd vorig jaar, tot duizend nu." Het impliceert volgens Groothuis niet dat het aantal mensen onder de armoedegrens is gestegen. Wel dat de regeling steeds meer bekendheid krijgt. Groothuis: "We krijgen heel veel positieve reacties."

Ambassadeurs
Rechtop! en Leergeld zijn succesvolle onderdelen van het gemeentelijke participatiebeleid. Het Kindercafé in de Vijfhoek, een initiatief dat vanuit Rechtop! wordt gedragen, won zelfs de Vitale Verbindingen Prijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een toonaangevend project dat de ontmoeting tussen verschillende bevolkingsgroepen bevordert.

Een groot deel van het succes is te danken aan de inzet van vrijwilligers en ambassadeurs. Dat onderstreept Bas Boender van de Cliëntenraad Deventer - een belangenorganisatie voor mensen met een laag inkomen. In samenwerking met diverse partners wil de raad een taalcursus starten, om laaggeletterden in de gemeente op weg te helpen.

"Ambassadeurs zijn de mensen die het beste communiceren met de doelgroep," weet Boender. "Omdat het lastig is om mensen te enthousiasmeren voor de taalcursus, zijn goede ambassadeurs van groot belang."

Monica Sluiseman is een van de sertig ambassadeurs die zich momenteel inzet voor Rechtop!. Ze is betrokken bij de Deventer Sportploeg, een groep van 35 sporters met een verstandelijke beperking. Ook zet ze zich in voor het project `Kunst onder De Linde'. De Linde is een school voor moeilijk lerende kinderen in Deventer.

Sluiseman: "Ik vind dat die expositie veel meer onder de aandacht moet komen. Via Rechtop! heb ik de ingangen om bekendheid te geven aan het project. Zo hebben we bijvoorbeeld in het Stadskantoor geëxposeerd."

Enthousiast voegt ze eraan toe: "Het gaat erom dat de projecten en Rechtop! als beweging worden gepromoot in de stad. Dat gaat al zo goed, dat ik soms niet eens meer hoef uit te leggen wat Rechtop! is!"

Voor meer informatie kijkt u op:
www.rechtop.nu
www.leergelddeventer.nl
www.clientenraaddeventer.nl

Publicatiedatum: 19-11-2007
Logo van RechtOp!

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 19 november 2007