Forse stijging leeftijdsbewuste ondernemingsraden
18/11/2007 15:00
Bex* communicatie
persbericht
Vergrijzing zet groeiend aantal ondernemingsraden aan het denken
FORSE STIJGING LEEFTIJDSBEWUSTE ONDERNEMINGSRADEN
Voor de Nederlands ondernemingsraden is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat werknemers in hun organisaties in de toekomst langer moeten doorwerken. Minder dan 50% ziet daarin een goede oplossing voor de vergrijzing en de ontgroening van de arbeidsmarkt. Bijna 20% wijst langer doorwerken af. Toch is het besef groeiende dat er iets gedaan met worden om in te spelen op de gevolgen van de vergrijzing. 56% van de ondernemingsraden heeft leeftijdsbewust beleid op de eigen agenda gezet. Dat is fors meer dan vorig jaar.
De cijfers zijn afkomstig van het OR-belonderzoek dat de Regiegroep GrijsWerkt dit jaar heeft uitgevoerd. In de maanden september en oktober zijn ruim 10.000 ondernemingsraden gebeld, ruim 2000 werkten mee aan het onderzoek. Het onderzoek had twee doelen. Enerzijds wilde GrijsWerkt in kaart brengen welke rol ondernemingsraden spelen bij het ontwikkelen en uitvoeren van leeftijdsbewust beleid. Anderzijds is het OR-onderzoek bedoeld als prikkel en aanjager om ondernemingsraden bewust te maken van hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden.
Te vaak nog geen prioriteit
Met name dat laatste punt blijkt nog steeds belangrijk. Nog te veel ondernemingsraden (24%) zijn zich niet bewust van de rol die ze kunnen en moeten spelen bij het vitaal en gezond houden van hun organisatie en de mensen die er werken. Te weinig ondernemingraden weten dat leeftijdsbewust beleid (of levensfase beleid) daarin een essentiële rol speelt. Vooral bij organisaties waar nog relatief veel jongeren werken, wordt nog geen prioriteit gegeven aan leeftijdsbewust beleid (13%). Veel ondernemingsraden kijken wat dat betreft slechts een paar jaar vooruit en hebben onvoldoende kennis over de betekenis van de vergrijzing voor hun organisatie
Beduidend meer aandacht
Verbetering is er wel. Vorig jaar liet een vergelijkbaar onderzoek van GrijsWerkt zien dat slechts 33% van de ondernemingsraden intern aandacht schenkt aan leeftijdsbewust beleid. Voor 44% was het onderwerp van gesprek tussen OR en management. Dit jaar is er een duidelijk verbetering te zien: 56% heeft leeftijdsbewust beleid op de eigen agenda staan en 51% is er actief mee aan de slag gegaan door het onderwerp aan te kaarten bij het management. 38% van de ondervraagde organisaties is inmiddels met leeftijdsbewust beleid aan de slag gegaan.
Leeftijdsbewust beleid
Overigens is het niet zo dat de rest van de organisaties in Nederland helemaal stil zit. Onderdelen van leeftijdsbewust beleid worden vaak al wel opgepakt. Voorbeelden zijn de inventarisatie van de leeftijdsopbouw en het denken in competenties. Dat zijn belangrijke elementen in een overall leeftijdsbewuste aanpak, die ertoe moet leiden dat jong en oud op een gezonde en prettige manier aan het werk kunnen blijven. Dat is een aanpak die rekening houdt met leeftijdsfase en persoonlijke ambities, talenten, competenties, mogelijkheden en omstandigheden.
OR-werkboek
Bij veel ondernemingsraden die leeftijdsbewust nog niet op de agenda hebben staan, is er wel behoefte aan meer informatie. Aan alle gesproken ondernemingsraden is een OR-werkboek aangeboden. In het werkboek staan de stappen beschreven die ondernemingsraadleden kunnen nemen om ervoor te zorgen dat ook hun organisatie aan de slag gaat met leeftijdsbewust beleid. Het werkboek"Leeftijdsbewustbeleid, De OR aan zet" is inmiddels ook zelf aangevraagd door ruim 2500 ondernemingraden. Daarmee is nagenoeg de complete oplage van 10.000 werkboeken uitgegeven. Dat houdt een belofte voor de toekomst in.
OR steeds jonger
Directeur van het GBIO (scholingsfonds voor medezeggenschap) Bruno van Rijsingen noemt het aantal aanvragen voor de OR-handleiding opvallend: "Cursussen op het gebied van leeftijdsbewust beleid staan maar zelden op het standaard cursuslijstje van ondernemingsraden. De interesse is er blijkbaar wel." Oorzaken voor de groeiende belangstelling vanuit ondernemingsraden ziet hij wel: "Ondernemingsraden worden steeds jonger. Het oudere OR-lid dat nog maar enkele jaren tot zijn (vroeg)pensioen te gaan had, wordt steeds vaker opgevolgd door jongere collega's. Daarmee verandert ook de focus van de ondernemingsraad."
GrijsWerkt
De Regiegroep GrijsWerkt is eind 2004 aangesteld door de toenmalige staatssecretaris van SZW Van Hoof. Opdracht van GrijsWerkt is het bewerkstelligen van een cultuuromslag in het denken over oudere werknemers. Doel is het verhogen van de arbeidsparticipatie van huidige en toekomstige oudere werknemers door het bijstellen van de beeldvorming, het ombuigen van misvattingen en het stimuleren van bewust beleid en kansrijke methoden.
----
Bijlage: onderzoeksresultaten