Radboud Universiteit Nijmegen


Lopers aan de pil tijdens Zevenheuvelenloop

Ruim 100 deelnemers aan de Zevenheuvelenloop op 18 november slikken voor de wedstrijd een zogeheten chippil. Deze kan tijdens de wedstrijd zeer snel en nauwkeurig de lichaamstemperatuur meten van de lopers. Doel is na te gaan wat het effect is van duurinspanning op de lichaamstemperatuur. Het onderzoek staat onder leiding van prof. Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie.

Het onderzoek is een van de eerste in een reeks onderzoeken naar duurinspanning en oververhitting in Nederland. Aanleiding voor het onderzoek zijn enkele recente gevallen van oververhitting van lopers tijdens evenementen in bijvoorbeeld Rotterdam (leidend tot afgelasting van de marathon) en Amsterdam. De afdeling Fysiologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud voert het onderzoek uit in nauwe samenwerking met de Stichting Zevenheuvelenloop, de Atletiekunie en Polar. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli 2007 deed de Radboud Universiteit een soortgelijk onderzoek.

Tijdens de Fortis Zevenheuvelenloop wordt behalve de lichaamstemperatuur ook de hartslag van de lopers gemeten gedurende de hele wedstrijd (15 kilometer). Kleding is van groot belang voor de temperatuurregulatie. Daarom wordt ook de kleding van de lopers geregistreerd, evenals de hoeveelheden drank en eten die zij nuttigen en de weersomstandigheden. Op die manier kan een gedegen inschatting worden gemaakt van het risico op oververhitting door deelname aan een loopevenement.